Z vlakom v Belo krajino

Kraljica metliške črnine vabi z vlakom v Belo krajino

Kraljica metliške črnine Jana Štajdoher vabi na dobrodelno potovanje Z vlakom v Belo krajino. Častni pokrovitelj projekta predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.  Izkupiček vozovnic, ki jih bomo po 20 evrov kupili na spletni strani olaii.com, na bencinskih servisih OMV in v prodajalnah Trafika 3dva, bo šel za pomoč belokranjski družini, ki se je znašla v stiski.
 
»Odhod!« bo 23. aprila dopoldan na železniški postaji v Ljubljani zaklical postajonačelnik. In zažvižgal bo vlak v cvetočo Belo krajino, domovino steljnikov, velikonočnih pisanic, cvetočih brez in žlahtne kapljice.

Kraljica metliške črnine Jana Štajdoher vabi prijatelje Bele krajine in vse ljudi dobrega srca, da se udeležijo izleta Z vlakom v Belo krajino. Z nakupom vozovnice za 20 evrov boste pomagali belokranjski družini, ki se je znašla na težki življenjski preizkušnji.

Se spomnimo iz osnovne ali srednje šole: »O devojka ti, ob oknu slone, si li čula ta vrisk plakajoč skozi noč.« Ni nam treba predolgo ugibati, to je pesem Z vlakom, ena najslavnejših stvaritev v slovenskem verzu, ki jo je napisal morda največji Belokranjec Oton Župančič ob svojem odhodu v tujino.

Tudi nam bo v nedeljo 23. aprila vlak z ljubljanske železniške postaje odsopihal ob 10.10. Medtem ko bo mejica tekla ob tiru, za njim v nedeljskem miru gubila se bodo polja, s stezami prepeta... bodo pregovorno gostoljubni Belokranjci postregli z belokranjsko pogačo in dobro kapljico priznanih vinarjev Pečariča in Dolca.
Čez uro in petnajst minut vožnje se bomo ob 11.25 ustavili v Novem mestu in pobrali potnike z Dolenjske. Tu bosta ponudila svoje vino vinarja Plut in Prus.
Sicer bo vlak ustavil v vseh treh občinah dežele belih brez. Ob 11.50 bo že prvi postanek v Semiču, belokranjskem mestecu iz 13. stoletja, ki leži pod hribom s simpatičnim imenom Smuk. V enournem postanku bomo poskusili vina Simonič, Malnarič in Absec, pogostitev pa bodo pripravili gostinci Pezdirc, Kapušin in Hotel Bela krajina.
Spet bomo sedli na vlak in čez 15 minut prispeli v Črnomelj, kjer nam bodo postregli z vini Vrtin, Zore, Hoznar, pivopivci pa bodo poskusili pivo Vizir. Medtem ko bomo okušali specialitete gostincev Muller, Štajdohar in Veselič, nam bo ob Jurjevem zaplesala Mladinska folklorna skupina Dragatuš.
V slabi uri bo vlak ustavil na železniški postaji Metlika, od koder bomo odšli peš do Vinske kleti Metlika, kjer nam bodo predstavili svoja najboljša vina.
Žlahtna belokranjska kapljica se bo zagotovo prilegla h kosilu, golažu z žganci, nato pa bodo postregli še z jabolčnim zavitkom.
Kraljica metliške črnine bo povedala nekaj besed o projektu, nato pa bodo organizatorji razglasili, koliko denarja se je nabralo na poti z vlakom v Belo krajino. Za veselje ob koncu potovanja bosta skupno poskrbeli skupini Sopranos in Melos.
Ko bomo z vlakom hiteli nazaj proti Ljubljani, bomo morda skozi okno ugledali... .... brezo samotno, kraljično zakleto, pravi pesnik, ki menda le v mesecu kaže srebrni nakit.
 

Družini lahko pomagate tudi vi na način:
Nakazilo prispevka na: TRR Rdeči križ Metlika
02994-0019199751 – odprt pri NLB  s pripisom
oz. sklic: VLAK-2017