« Februar 2016 »
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29      
 

Nastanitve

Prihod:
Dan Mesec Leto
Noči Os./sobo
Kategorija
 
© feratel media technologies AG

REKA KOLPA - EDEN 2010

 

EDEN_skupni logo_ime

Reka Kolpa je destinacija na skrajnem jugovzhodnem delu Slovenije. Zelena lepotica obsega 113 km obmejnega pasu z Republiko Hrvaško in se preliva preko neštetih slapov od Osilnice, Kostela, Kočevja, Črnomlja, Semiča do Metlike. Dežela z več kot 45.000 prebivalcev, obsega dobrih 1.240 kvadratnih kilometrov.  

Večji del področja je razglašen za območje Natura 2000. Še posebej pa so zavarovana območja Krajinskega parka Kolpa in Lahinje.

Turistični produkt »KOLPA. DOTAKNI SE ZGODBE.« je zasnovan kot večdnevni produkt, ki je namenjen aktivnemu preživljanju počitnic v dvoje, skupin ali družin z otroki. Raziskovanja zaključnih skupin so vodena.

O ŽUBORENJU NARAVE, izredni raznovrstnosti priča več kot 30 vrst rib, od katerih je 9 ogroženih. V sožitju z njimi živijo velike zveri, kot so medved, ris in volk ter velika divjad, prikupne vidre, bobri, želva sklednica, endemična podzemna črna človeška ribica, okoli sto vrst ptic in druge živali. Človek je s čutnim poseganjem v naravo ustvaril idilično kulturno krajino rečnih slapov, obdelanih kraških vrtač, pisanih polj in slikovitih brezovih gajev – steljnikov.

Kolpa je bila skozi čas stičišče treh religij in kar petih narodnosti, zato so tu ohranjene prav posebne KOLPSKE ZGODBE. Zaradi svoje skrivnostnosti je  ohranila številne zgodbe o vilah in vragu, tudi mitološka junaka kot sta Zeleni Jurij in Peter Klepec sta povezana z vodo. Zgodbe, ki jih piše reka, doživite preko pripovedi domačinov. Številne cerkvice, mlini in žage ob vodi, majhne slikovite vasice in trgi so posejani po zeleni pokrajini ob reki. Pisanje belokranjskih pisanic, vezenje na laneno platno ter pletenje košar in cekarjev je še vsakdan mnogih mojstrov domače in umetnostne obrti.

Preplet naravne in kulturne dediščine ob zeleni lepotici ponuja doživetja »PO KOLPI DOL, PO BREGU GOR«. Urejene meditativne in kolesarske poti ter pešpoti so odličen način za spoznavanje tako reke kot načina življenja ob Kolpi. Globoka rečna struga in igrivi valovi so raj za rafting. Ptičja perspektiva z vrha globokega kanjona reke in okoliških vrhov vabi mnoge plezalce in jadralne padalce. Čista voda in bogat ribji svet je razlog, da Kolpo obiskujejo ribiči. Mirnejši ravninski del omogoča prvovrstno doživetje vožnje s kanujem, kopanja in plavanja. Mirna in topla reka v nižinskem delu dosega temperaturo tudi do 30 stopinj, žuboreča voda na slapovih pa nudi božansko masažo in sprostitev. Z energijo se boste napolnili z obiskom vitalno-energijskih centrov in naravnih svetišč v programih Svet Kolpe – darilo za dušo.

Na turističnih kmetijah in gostilnah vam ponudijo avtohtono kulinariko in dobro domačo kapljico, ki jo radi popestrijo s pesmijo.

 

Krajinski park Lahinja
Vremenska napoved trenutno ni na voljo.
Zavarovalnica Triglav Slovenska Turistična Organizacija
Nazaj na vrh
© 2007 - 2016 RIC Bela krajina. Vse pravice pridržane.