« Februar 2016 »
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29      
 

Nastanitve

Prihod:
Dan Mesec Leto
Noči Os./sobo
Kategorija
 
© feratel media technologies AG

Mirna gora

 

mirna gora 02Mirna gora (1047m) leži v vzhodnem delu Kočevskega roga, kjer se divja gozdnata prostranstva že odkrito spogledujejo z obljudeno belokranjsko ravnico. Čeprav stoji pod njenim vrhom precej obiskan planinski dom, do katerega pripelje poleg označenih planinskih poti in zanimive gozdne učne poti tudi makadamska cesta, je njena največja značilnost - kaj drugega kot globoka spokojnost, ki veje iz okoliškega goščavja! Vendar pa na gori ni bilo vedno tako mirno. Kot lahko preberemo na lični tabli blizu doma, je nekoč tamkaj prebival hudoben zmaj, ki je bruhal zlovešče hudourne oblake. To je s posebnim veseljem počel tedaj, ko je v dolini dozorevalo žito in so grozdne jagode postajale lepo napete in sočne. Ker je toča leto za letom uničevala pridelek, so se ljudje v stiski zatekli po pomoč k sv. Frančišku Ksaveriju. Ko so mu nad zmajevo votlino postavili cerkev, so hude ure ponehale, gore pa se je prijelo ime Mirna gora.  Kot večina zgodb skriva tudi ta v sebi zrna resnice. Na Mirni gori je nekoč res stala cerkev sv. Frančiška Ksaverija, ki je slovela kot božja pot za odvrnitev hude ure. Leta 1942 so jo požgali in po vojni dokončno porušili. Kamenje iz njenih sten so uporabili pri gradnji planinskega doma, zvonik pa so preuredili v razgledni stolp, s katerega se odpira lep razgled na Belo krajino, Gorjance in hribovje na hrvaški strani meje. Leta 1993 so jo delno obnovili, pozidali prezbiterij in jo spredaj zaprli z lesom.

mirna gora 03Na Mirno goro se lahko povzpnemo po označenih poteh iz smeri Črnomlja, Semiča in Gač. Mi smo tokrat za izhodišče izbrali vas Vrčice ob glavni cesti iz Bele krajine do Soteske ob reki Krki, ker nam nemara ponuja največ možnosti. Če nismo pri volji za daljšo hojo in bi si rajši podrobneje ogledali nekoč mogočno kočevarsko vas, gozdno učno pot in še kakšno zanimivost v bližini, se do približno sedem kilometrov oddaljene Planine zapeljimo z avtom. Pot do vasi pa lahko v celoti ali deloma premerimo tudi peš po krajši stranski cesti.

Iz Vrčic krenemo po asfaltni cesti proti jugu. Ko se asfalt konča, pridemo do križišča, kjer zavijemo v desno (če smo z avtom, nadaljujemo po glavni cesti). Lep makadam nas najprej pripelje do samotne hiše, pozneje do odcepa proti Gačam in po dobri uri hoje do cerkve sv. Elije, ob kateri je zanimivo kočevarsko pokopališče.

Nekaj minut pozneje pridemo v središče vasi Planina, ki je njeni nekdanji prebivalci najbrž ne bi več prepoznali. Po videzu sodeč je danes v njej komaj še kaj življenja, konec 19. stoletja pa je po podatkih na napisni tabli (Krajevni leksikon Slovenije navaja še precej višje številke) štela čez 30 hiš in skoraj 180 prebivalcev, ki so se večinoma preživljali s prodajo lesa in suhe robe. V tistem času je v vasi delovala šola, cerkev sv. Elije pa je bila župnijska. Kot še marsikje v teh krajih se je z vojno vse spremenilo: Kočevarji so se konec leta 1941 večinoma odselili in vas je polagoma začela izumirati.

mirna gora 01

z središča Planine nas markacije popeljejo do bližnjega pobočja. Pot postane kmalu strmejša. Najprej hodimo skoraj naravnost navkreber, više pa steza nekoliko zavijuga. Med vzponom nam krajšajo čas na gosto posejane oznake gozdne učne poti, ki bi jo bilo še bolj zanimivo prehoditi čez nekaj mesecev, ko se bo drevje odelo v prepoznavnejša oblačila. Kljub temu si lahko tudi sedaj med hojo kar mimogrede ogledamo zaraščeno košenico, umetno zasnovan gozd, krmišče za divjad in lovsko prežo,  spoznamo gozdarske oznake, izvemo, koliko kisika letno pridela hektar bukovega gozda, koliko korenin ima bukovo drevo in še marsikaj. Po približno pol ure hoje pridemo do planinskega doma, ob katerem stoji deloma obnovljena cerkev sv. Frančiška Ksaverija. Če se želimo pozpeti na vrh, nadaljujemo mimo cerkve v gozd. Široka pot nas v manj kot desetih minutah pripelje v bližino antenskega stolpa, kjer leži na nerazgledni vzpetini med drevjem precej velika skladovnica kamenja.

Mirna gora je najvišji vrh v Beli krajini (1047 m), hkrati pa ena najbolj jugovzhodnih vzpetin prostranega Kočevskega Roga. Z razglednega stolpa se oko naužije razgleda po Beli krajini, videti pa je moč preko Kolpe do Karlovca in Gorskega Kotarja v Republiki Hrvaški. Planinski dom je stalno oskrbovana planinska postojanka. Mirna gora in pod njo ležeči kraj Planina sta tako izhodišči ali končni cilj številnim pohodnim potem.

KONTAKTNI PODATKI:

Planinski dom na Mirni gori

Tel.: +386 7 306 85 73

UPRAVITELJ DOMA:

Planinsko društvo Črnomelj

Tel: 07/30 52 705

Dom stoji malo pod vrhom Mirne gore na jugovzhodnem območju Kočevskega Roga in zraven ruševin cerkvice sv. Frančiška. V gostinskem prostoru in zaprti verandi je 60 sedežev, točilnica je na hodniku; v 9 sobah je 25 postelj, na skupnem ležišču pa 25 ležišč; WC, umivalnice z mrzlo vodo v pritličju in nadstropju; centralno ogrevanje; voda kapnica, elektrika, telefon.


Razgled: Od doma ali s preurejenega cerkvenega stolpa je zelo lep razgled. Na vzhodu je pod nami Bela krajina z Metliko in Črnomljem, na drugi strani Kolpe pa je že Hrvaška proti Karlovcu; na južni strani vidimo v bližini Poljansko gorovje, za njim gore v Gorskem Kotarju s Klekom in vrhovi Velike Kapele; na zahodu se razprostira Kočevski Rog; na severu vidimo del Gorjancev s Trdinovim vrhom in Žumberak, pred njim pa Smuk in Semenič, ki se dvigata nad Semičem. Če je zelo jasno, sega pogled vse do Zagreba in Medvednice nad njim ter do Karlovca.


Dostop Avto: po lokalni cesti, ki se v Vrčicah odcepi od regionalne ceste Soteska-Črnomelj, do Planine, od tod po gozdni cesti do parkirnega prostora pri domu, iz Vrčic 11km. ŽP, AP Semič in Črnomelj, AP Vrčice: iz Semiča prek Kleča in Planine 2h45, iz Črnomlja čez Talčji vrh, Rodine, Naklo in Planino 3h; iz Vrčic prek Planine 2h15.


Zanimivejše ture: Vrh Mirne gore (1047 m) 15 minut; smučarsko središče Gače (942 m) in vrh Gače (1029 m) 1h15; Baza 20 (717 m) 3h15; Smuk (546 m) 2h30.

 

© 2007 - 2016 RIC Bela krajina. Vse pravice pridržane.