Reka Kolpa - Dotakni se zgodbe

Reka Kolpa je nosilka prestižnega naziva Evropske destinacije odličnosti (EDEN) v Sloveniji za leto 2010. Naziv EDEN se podeljuje v okviru razpisov Evropske komisije, namenjenih razvoju trajnostnega turizma.

Reka Kolpa velja za eno izmed najtoplejših, najčistejših in neokrnjenih rek v Sloveniji. Z naravnega vidika nam reka Kolpa ponuja nedotaknjenost, slikovitost in neprecenljiv vir notranjega miru. Del reke na območju od Starega trga do Dragošev spada pod zavarovano območje v sklopu Krajinskega parka Kolpa. Posebno varstvo je namenjeno 16 naravnim spomenikom in 41 kulturnim spomenikom ob reki in v njeni okolici. Reko pregrajuje več kot 50 jezov, ki so posledica gradnje mlinov, žag in kovačij; zanje je značilna kamnita zložba.

Reka je izredno bogata z rastlinstvom in živalstvom. Ob njej so si dom poiskale številne redke, ogrožene ptice, še zlasti tiste, ki so vezane na vodo. Pri vasi Miliči tako gnezdi okoli 20 parov sivih čapelj. Omeniti je potrebno tudi vidro, ki sodi med najbolj ogrožene evropske sesalce. O neokrnjenosti narave pričajo zadnje raziskave, saj je v reki Kolpi odkritih kar 39 vrst avtohtonih rib. Privlačna je v vseh letnih časih; še najraje jo obiskovalci obiščejo v poletnih mesecih, ko je primerna za kopanje, saj temperatura vode doseže tudi do 30 °C.

Če jo obiščete, vam ne bo dolgčas. Vključite se lahko v različne športno-rekreativne dejavnosti. Najbolj priljubljene med njimi so čolnarjenje, vožnja s kanuji, kajaki ali rafti po celotnem rečnem toku. Reka za veslače ni naporna, velja za lažjo in primerno tudi za začetnike. Kolpa ponuja tudi organiziran ribolov, zato lahko ribiške trofeje iščemo med profesionalci in ljubiteljskimi ribiči, ki so že okusili srečo rečnega ribolova.

Ob reki in njeni bližini so urejene in označene pohodniške poti. Ena takšnih, ki se prične v Starem trgu ob Kolpi in konča v Sodevcih, je Trška pot. Najjužnejša slovenska pot se vije od Radencev do Damlja. Naprej ji od Damlja do Vinice sledi Mlinarska pot, ta pa se nadaljuje prav tako ob reki in prelevi v Sejemsko pot, ki se konča v Žuničih. Tu se nahaja dobrih 200 m dolga Belokranjska čebelarska učna pot. Raziskovanje območja ob Kolpi lahko nadaljujemo na učni poti Kučar-Kolpa v Podzemlju, zaključimo pa na učni poti Zdenc-Vidovec na Božakovem. Kolesarjenje oziroma rekreativni oddih omogočajo tudi urejene kolesarke poti.  

Če želite obiskati rečne bregove za dlje časa, bodo za vas z veseljem poskrbeli na turističnih kmetijah ali v kampih, gostilnah oziroma drugih prenočitvenih obratih ob reki in njeni okolici. Postregli vam bodo z belokranjsko kulinariko in vinom ter odprtim belokranjskim srcem.