Naj vas želva sklednica popelje v skrivnostni svet narave

Krajinski park Lahinja je bogat z naravno in kulturno dediščino, kar potrjuje osem varovanih naravnih, šest kulturnih spomenikov ter dva naravna rezervata. V parku so med drugim na ogled Klepčev mlin in žaga venecijanka, cerkvica Vseh svetnikov z »zvonikom na preslico«, info center parka, belokranjska hisa, Galerija domače in umetnostne obrti...

Dobrodošli v Krajinski park Lahinja!

Naš prvi postanek je v vasici Pusti Gradec. Na Klepčevi domačiji vam bodo z veseljem predstavili mlin, v katerem se oskrbite s pšenično, ajdovo ali koruzno moko. V sklopu mlina se nahaja tudi žaga venecijanka.

Slišali boste vse o zgodovinski podobi tega prostora, tudi to, da je bil okljuk reke Lahinje poseljen že v mlajši kameni dobi, v 16.st. je pa na njem pozidan grad. Sprehodili se boste na vrh okljuka, kjer stoji sredi pokopališča cerkev Vseh svetnikov. Svojevrsten podpis neznanega graditelja, ki je opravil naročeno delo vam bodo razkrili na severni strani cerkve. Ne pozabite si ogledati tudi zlatnik Kraja Matjaža.

Drugi postanek je vas Veliki Nerajec. Nerajčanke vas namesto vstopnice prijazno pogostijo z ajdovo potico. Predstavijo vam vas in življenje v njej, čigar osrednji del predstavlja Info center parka – hiša stara preko 200 let s črno kuhinjo in izbo. Po predhodnem dogovoru vas lahko z lojtrnikom ali zapravljivčkom popeljejo po parku, pozimi pa s sanmi.  V neposredni bližini Info centra je domačija Vardjanovih - galerija domače in umetnostne obrti. Zaradi dela na obnovi je vas Veliki Nerajec dobitnica posebnega priznanja na tekmovanju za Evropsko nagrado – razvoj podeželja in obnovo vasi leta 2000.

Ogleda vredna je tudi vasica Belčji vrh. To gručasto naselje leži na osamljenem vrtačastem griču. Pod vasjo najdemo studenec Zajm, eden glavnih izvirov Lahinje, ki ponuja prostor za daljši postanek, malico in počitek.