Odkrivajte metliške zaklade na treh slikovitih trgih!

Na Mestnem trgu s cerkvijo sv. Nikolaja, proštijo in komendo – sedežem nekdanjega nemškega viteškega reda – je med nadstropnimi hišami ob nekdanjemu mestnemu obzidju stavba prve narodne čitalnice na Dolenjskem in v Beli krajini. Tu sta tudi lekarna z reliefom sv. Trojice in mestna hiša s strešno fasado zidanih stolpičev in z železnim metliški grbom. Spominske plošče opozarjajo na pomembne Slovence, rojene in delujoče v Metliki. Na Trgu svobode je mogočni grad, v katerem so Belokranjski muzej, poročna dvorana in turistično-informacijski center. V spominskem parku pred gradom so kipi in plošče v spomin padlim v NOB, blizu so tudi doprsni kipi pomembnih Belokranjcev.

Na trgu sta tudi Slovenski gasilski muzej z zbirko prve požarne obrambe na Slovenskem ter prva hranilnica in posojilnica na Dolenjskem in v Beli krajini.

Partizanski trg se začne tam, kjer sta dohod v mesto nekoč zapirala stolp in mestna vrata. Med trškimi stavbami izstopata Obrtni dom in stavba nekdanje osnovne šole, v kateri je bila tudi oficirska šola glavnega štaba NOB.

O glavni cesti blizu starega mestnega jedra je Galerija Kambič z bogato umetniško zbirko, ki sta jo Metliki podarila akademik prof. dr. Vinko Kambič in njegova žena Vilma Bukovec, znana operna primadona. Blizu je tudi največja belokranjska vinska klet v prostorih KZ Metlika. Vse to in še veliko več spoznate, če se podate na sprehod okrog Metlike, ki je organiziran vsako leto ob mestnem prazniku.

Nedaleč od Metlike je Gradac, kjer je bila že leta 1944 ustanovljena organizacija RK in leta 1999 odprta stalna spominska zbirka RK Slovenije.

 

Vabljeni tudi k ogledu predstavitvenega filma Metlika v mojem srcu