Predavanje in fotografska razstava Izginjajoče kulture - Arne Hodalič in Katja Bidovec

Predavanje in fotografska razstava IZGINJAJOČE KULTURE Arne Hodalič in Katja Bidovec v petek, 11. januarja 2019, ob 18. uri v KC Semič.

Arne Hodalič in Katja Bidovec sta se pred nekaj leti lotila fotografiranja ljudstev v oddaljenih kotičkih sveta, ki so se zaradi različnih vzrokov znašli na robu izumrtja. Izhodiščna zamisel je bila fotografirati ljudi v prenosnem studiu, ki omogoča osvetlitev studijske kakovosti. Fotografirala sta na težko dostopnih območjih in v res težkih razmerah. Nekaterih od teh ljudstev po predvidevanjih antropologov v nekaj letih ali desetletjih zagotovo ne bo več, zato sta prepričana, da bo to fotografsko gradivo z leti še pridobivalo zgodovinsko in antropološko vrednost. Za zdaj sta obiskala že štiri odmaknjena območja, na tej razstavi pa bosta predstavila prvi dve:

-          bregove reke Omo v bližini jezera Turkana v Etiopiji, kjer številna ljudstva s svojo kulturo vred postopoma izginjajo zaradi gradnje jezov na reki in pomanjkanja vode v spodnjem toku, ki je posledica zajezitev. Vode zmanjkuje tudi zaradi tujih multinacionalk, ki so se za plantaže različnih monokultur z državno koncesijo polastile zemlje staroselcev.

-          Arunačal Pradeš in Nagaland, zadnje kotičke divjine v Indiji, kjer  pa je vse drugače. Tam avtohtoni prebivalci niso izpostavljeni kakšnim posebnim pritiskom od zunaj, a njihova kultura je vseeno tik pred izginotjem. T. i. napredek na veliko prodira v te kraje in vrednote mladih so popolnoma drugačne, kot so bile nekoč.

Dobrodošli!

Dobrodošli!