Recitiranje ob kulturnem prazniku

Knjižnica Črnomelj bo tudi letos, ob slovenskem kulturnem prazniku, v spomin na našega največjega pesnika Franceta Prešerna, pripravila prireditev Recitiranje ob kulturnem prazniku. Tokrat že sedmič.

Večer vsako leto posvetimo prebiranju in recitiranju poezije slovenskih pesnikov in pesnic, čigar verzi in besede puščajo pomembne sledove v literarni zgodovini.

Tokratni večer bomo zato posvetili vsestranski umetnici, književnici, igralki in glasbenici, ki je ravno na novega leta dan praznovala svojih 80 let – Svetlani Makarovič. Poznamo jo kot avtorico nekaterih najlepših pravljic za otroke, kot so Sapramiška, Pekarna Mišmaša, Tacamuca, Sovica Oka, Škrat Kuzma, Kosovirja na leteči žlici ind., čeprav sama pravi, da so njena ciljna publika odrasli, ki so ohranili otroškost, a niso otročji. Svetlana Makarovič je vpisala v slovensko književnost povsem samosvoj izraz. Nastopila je drzno in inovativno, prekršila marsikatero pravilo ter razdrla toge okvire. Njena prva pesniška zbirka Somrak, katera je izšla leta 1964, je vsebinsko temačna, s prevladujočim pesimizmom ter tematiko strahu in tesnobe. V proznih delih je oblikovala samosvoj slog, v katerem prevladujejo živali s posebnimi imeni in premišljenimi značaji, ki imajo arhetipski motiv odhoda od doma. Veliko njenih del pa je bilo uprizorjenih tudi kot gledališke igre.

Prireditev bo potekala v tednu kulturnega praznika, in sicer v torek, 5. februarja 2019, ob 17.uri v večnamenskem prostoru Knjižnice Črnomelj.

Gost večera bo tudi Tilen Artač, slovenski violončelist, imitator, satirik, televizijski voditelj in Ježkov nagrajenec.

Lepo vabljeni!