Teden lanu v Stari lekarni: "LAN IN ZGODBE, KI JIH PIŠE"

Lan je ena najstarejših kulturnih rastlin. Prihaja iz Azije, v lanena platna so se pa odeli tudi Egipčani in Rimljani. Ko poletje že dodobra ogreje zemljo, lan svetlomodro zacveti. Semena uporabimo v prehrani, biljke za izdelavo platna. V Beli krajini se gojenje lana širi, pravtako se povečuje izdelava uporabnih izdelkov.

Tokrat v Podjetniškem inkubatorju Bela krajina, v enoti Stara lekarna, na Kolodvorski 23A, v Črnomlju, med 26. in 29. septembrom, RIC Bela krajina organizira teden lanu - "LAN IN ZGODBE, KI JIH PIŠE".

Predstavile se bodo tri kreativne in podjetne posameznice, ki v lanu vidijo poslovno priložnost, ohranjanje belokranjske kulturne dediščine, povezanost z naravo in zdravilne učinke.

*** torek, 26. septembra, ob 18. uri
OTVORITEV tedna o lanu &
»LANENE TEKSTILIJE, ROČNO POTISKANE Z BELOKRANJSKIMI MOTIVI« z Margita Adamič
Margita, ki je magistrica znanosti s področja ekonomije in diplomirana inženirka konfekcijske tehnike, bo predstavila osebno zgodbo in spregovorila o tem, kako najdeš poslovno priložnost, ki je nisi niti iskal.
Margita je namreč ustvarila kolekcijo sodobnih lanenih kuhinjskih tekstilij, to so "belokranjske kuhinjske krpe" iz lanenega platna, na katere z ročnim tiskanjem natisne tradicionalne belokranjske motive. Gre za nov, izviren izdelek, v katerem se tradicija belokranjskih otiračev povezuje s potrebami sodobnega človeka.

*** sreda, 27. september, ob 19. uri
»LAN JE LAN« s Toncka Jankovic
Lan je lan. In z lanom je povezan vsak dan. Lan piše vedno nove zgodbe. In Tončkina zgodba, tako pravi ona, je preprosta. Z vsakim ustvarjanjem in sodelovanjem se uči, raste in deli naprej. Mika jo spoznavati belokranjsko dediščino, od navad, predmetov do krajine.
Pot, po kateri se sprehaja, je zanimiva. Predstavila jo bo na tokratnem srečanju. Bodite z nami. Prisluhnite njeni zgodbi in se ji pridružite, ko bomo razpletali in vezli lanene knjižne kazalke.

*** petek, 29. september, ob 18. uri
»LAN KOT DODATEK V ZDRAVEM NAČINU PREHRANJEVANJA« z Marjetko Mihelčič
Marjetkina predstavitev bo temeljila na prikazu vključevanja lana v vsakdanje jedi in njegovih dobrih učinkov na telo. Marjetka je po formalni izobrazbi ekonomsko-komercialni tehnik, a od nekdaj jo je zanimala narava in sonaravno življenje, zato se je lotila ekološkega kmetijstva in poljedelstva ter zelenjadarstva. Prideluje zelene sokove, marmelade, peče tradicionalne in novejše jedi, opravlja izobraževalne delavnice. Njena naslednja cilja sta pridelava lana in pridobitev partnerje iz civilnega, javnega in zasebnega sektorja, s katerimi bi uresničila idejo o delovanju eko-socialne kmetije z dopolnilno dejavnostjo.

Vabljeni!