Slovenija je vinska Evropa v malem. Na rodovitnih belokranjskih tleh vinsko trto neguje več kot 400 vinarjev. Vinska vigred v Beli krajini je tradicionalen tridnevni festival vin, največji v Sloveniji, ki se odvija meseca maja. Ulice Metlike napolnijo dobrih okusov željni obiskovalci, ki ob najboljših nagrajenih vinih degustirajo tipične belokranjske jedi, kot so pogača in odojek ter jagenjček z ražnja.

Iz leta v leto se kakovost belokranjskih vin dviguje. Vse več je tudi novih, mladih vinarjev, ki se uveljavljajo v slovenskem prostoru. Belokranjska vina so po vsej Sloveniji in izven nje vse bolj prepoznavna in cenjena. Tudi na račun belokranjskega vinorodnega okoliša velja posavski vinorodni okoliš za boljši, kvalitetnejši del slovenskega vinogradništva. Dr. Julij Nemanič ob tem dodaja: Če spoštujemo žlahtno vinsko kapljico, ga uživamo redno, toda zmerno, bomo nagrajeni z zdravim duhom, čvrstim zdravjem ter lepšim in daljšim življenjem.

Če bi Belo krajino predstavljali tujcu, bi mu poleg slikovite pokrajine, kulturnih in naravnih znamenitosti, tradicionalnih običajev zagotovo želeli predstaviti tudi belokranjsko kulinariko, v kateri ima posebno mesto žlahtna vinska kapljica. In ta kapljica se od leta 1983, vsako leto sredi maja, predstavi na festivalu Vinska vigred v Beli krajini. Tudi letos bo tako, v metliškem mestnem jedru se bodo tretji vikend v maju znova zbrali prijatelji Bele krajine.

Vabljeni med 19. in 21. majem 2023 v Metliko!

V petek poteka kronanje kraljice metliške črnine in podelitev šampionov vin. Vigredi se vsako leto udeležijo tudi predstavniki pobratenih občin Ronchi, Wagna in Ozalj. V petek se prav tako odpre kulinarična razstava, ki jo pripravi Društvo kmečkih žena Metlika.
Sobota je dan, ko se po Metliki sliši glasba pihalnih orkestrov, folklornih skupin ter številnih drugih glasbenikov. Tudi na ta dan gostje pokušajo najboljša belokranjska vina, belokranjsko pogačo, na delavnici pa se to zaščiteno posebnost lahko naučijo tudi peči. Seveda za največji specialiteti Bele krajine veljata odojek in jagenjček na ražnju.
Nedelja je na vigredi družinski dan. Številne aktivnosti in delavnice so prilagojene otrokom, družinam in seveda tudi vsem ostalim, ki jih pritegnejo raznovrsten program ter številne stojnice.

Datoteke

Za prikaz vsebine morate omogočiti piškotke.

Trg svobode 4, SI-8330 Metlika

TIC Metlika