Zelena destinacija

Zelena destinacija

Bela krajina v Zeleno shemo slovenskega turizma vključena od leta 2016. Zelena shema slovenskega turizma je nacionalni program in certifikacijska shema, ki pod krovno znamko SLOVENIA GREEN združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, destinacijam in ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja, skozi znamko Slovenia Green to zeleno delovanje tudi promovira.

Presoja poteka z uporabo mednarodnega orodja Green Destinations Standard, kar omogoča tako nacionalno kot mednarodno primerljivost in vidnost. Za ohranitev tega znaka, je treba izvesti različne aktivnosti za zbiranje podatkov o trajnosti destinacijskega turističnega razvoja ter osveščati lokalno prebivalstvo, gospodarstvo, obiskovalce in preostale deležnike o pomenu trajnostnega turizma. S temi smernicami in priporočili destinacija pripravi Akcijski načrt s katerim se seznanijo Občinski sveti. Za obdobje 2023 - 2026 je Bela krajina prejemnica znaka Slovenia Green Bronze.

V destinaciji smo posnosni na nastanitve z oznako GREEN ACCOMMODATION:

Ponudnik z oznako GREEN ATTRACTION je Hiša dobrot Bele krajine.

Certifikat GREEN CUSINE si je prislužil Hotel Bela krajina.

Trajnostne certifikata pa posedujejo še Gostišče Kapušin, Hotel Smuk ter Kamp Kolpa.

Več o zelenem znaku, kako ga lahko prejmete ali kateri bi bil primeren za vašo nastanitev ali dejavnost, nam pišite na dmo@ric-belakrajina.si