COVID-19: Vse, kar morate vedeti za zdrave in varne počitnice v Sloveniji

BELOKRANJSKA POGAČA

V Belo krajino vas nič ne sprejme tako toplo kot dišeč bel kruh, ki ga z vami delijo domačini. Belokranjska pogača je okrogla krušna poslastica, posuta z grobo soljo in kumino, s katero vam domačini izrečejo dobrodošlico. Pogače ne narežejo, ampak jo z vami podelijo z obredom lomljenja koščkov. Belokranjska pogača je zaščitena z oznako tradicionalnega ugleda in ima EU-certifikat kot jed z zaščiteno označbo porekla.

RECEPT ZA PRIPRAVO BELOKRANJSKE POGAČE

Osnovne sestavine za belokranjsko pogačo:

  • 500 g pšenične bele moke
  • cca. 3 dcl mlačne vode
  • 2 kavni žlički oz. 15 g soli
  • 20 g svežega kvasa ali 7 g suhega
  • pol kavne žličke oz. 6 g sladkorja
  • 1 jajce (stepeno jajce za premaz pogače)
  • ščepec oz. 2 g cele kumine
  • ščepec oz. 7 g debelo zrnate morske soli

POSTOPEK PRIPRAVE BELOKRANJSKE POGAČE

Kvasni nastavek
Kvas, 3 žlice pšenične bele moke, ½ dl mlačne vode in sladkor se zmeša v gosto tekočo snov, ki se pusti vzhajati toliko časa, da se ji poveča volumen za več kakor enkrat.

Zames testa
Iz pšenične bele moke, mlačne vode in kvasnega nastavka se pripravi zames, ki se gnete 8 do 10 minut, oziroma tako dolgo, da postane testo gladko in ne pretrdo, ne sme se prijemati rok. Testo se pusti vzhajati toliko časa, da je volumen testa enkrat večji. Testo se lahko tudi strojno zamesi.

Oblikovanje testa
Vzhajano testo se strese na pomaščeno ali ustrezno obloženo površino. Nato se testo z rokama raztegne v velikosti premera 30 cm, potlači do debeline 1 do 2 cm, proti robu se debelina zmanjšuje. Testo se ne sme dotikati stranic pekača, rob pogače mora biti nižji od sredine.

Premaz, posip in rezanje površine
Po tako pripravljenem testu se do dna pekača, iz ene na drugo stran, zarežejo ravne zareze s približno 4 cm medsebojno razdaljo. Zarez naj bo sedem, na sredini ena in na vsako stran po tri. Testo se nato premaže s stepenim jajcem, posuje z zrni kumine in še enkrat premaže z jajcem. Po vrhu se tako pripravljeno testo posuje še s ščepcem debelo zrnate morske soli.

Pečenje
Pripravljena belokranjska pogača se peče v pečici do polne stopnje pečenosti. Priporočljiva temperatura pečice je 200°C - 220°C od 20 do 25 minut. Ne glede na to priporočilo se lahko temperatura in čas pečenja prilagodita vrsti pečice. Belokranjska pogača mora biti svetlo rjavo zapečena, skorja mora biti enakomerne barve in hrustljava, brez mehurjev, sredica mora biti enakomerno porozna, brez vodnih obročev, grudic soli ali moke in ne sme biti sprijemljiva. V sredini mora biti pogača visoka 3 do 4 cm, ob robu pa od 1 do 2 cm. Enakomerno mora biti posuta s kumino in soljo. Vonj in okus morata biti značilna za Belokranjsko pogačo, to je po kumini in soli.

Dober tek!

Recept je povzet iz potrjene specifikacije za BELOKRANJSKO POGAČO s priznano označbo tradicionalnega ogleda s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS z dne 9.12.2015 (324-25/01/12)

Spletno mesto uporablja piškotke za statistiko obiska spletne strani. Z uporabno spletnega mesta se strinjate z našo politiko zasebnosti. Preberi več.