Belokranjski vinorodni okoliš velja za pravo vinsko oazo Slovenije, ujeto med Gorjance, Kočevski rog in reko Kolpo. Prav ta prostor, nagib in apnena zemlja, zavarovanost pred mrzlimi severnimi vetrovi na eni in odprtost proti jugu na drugi strani nudijo imenitne pogoje za uspevanje vinske trte. "V Beli krajini se prav vse sorte dobro počutijo. Še posebno odlične naravne pogoje pa imamo za modro frankinjo, rumeni muškat, kraljevino in portugalko. Slednja se domala nikjer ni ohranila tako kot tu. Čudovito vino, ki vsakogar navduši", pripoveduje starosta slovenske enologije dr. Julija Nemanič, ki je enciklopedija znanja o vinski pridelavi, sortah in o kulinaričnih mojstrovinah, ki se najbolje podaja k izbranemu vinu. Domačini so od vseh vin najbolj ponosni na Metliško črnino, pove zapriseženi Belokranjec: "Za nas je ona res kraljica. Metliško črnino so poznali, ko za našo regijo in naša vina še nihče ni vedel." To je zares tudi edino vino v Sloveniji, ki je črnina.

OČE LEDENEGA VINA V SLOVENIJI

Belokranjec, rojen pod trto prav v belokranjski vinski prestolnici Drašiči, velja za očeta ledenega vina pri nas. "Za pravico do naziva ledeno vino moraš grozdje na trti obdržati toliko časa, da minejo tri noči zapored pod minus sedmimi stopinjami Celzija. Spomnim se, kako so na nas takrat pritiskali z vseh strani, češ zakaj grozdja ne potrgamo?!" A potrpežljivo čakanje se jim je obrestovalo. Za božič so imeli trgatev, znanje, ki si ga je pridobil na izpopolnjevanjih v tujini, pa mu je pomagalo pri uspešni predelavi grozdja v vino: "To je bilo prvo ledeno vino takrat v Jugoslaviji. Kako smo bili veseli, to je bil velikanski uspeh."

Na vinskem zemljevidu Bele krajine je danes okoli deste večjih vinogradnikov in kakšnih štiristo manjših, med njimi je tudi dr. Nemanič. Trte še vedno z veseljem obdeluje: "Kje drugje kot v vinarstvu pa lahko vsako leto nekaj drugačnega? Čakanje na novo letijo je tisto, kar buri domišljijo nas, prijeteljev vina." In nedvomno tudi gastronomske užitke, ki jih ponuja Bela krajina. "Ni ga vina na svetu, ki bi šlo k vsaki jedi, se pa za vsako jed vino najde." In za vinorodne okoliše, kot je tudi belokranjski, so zelo pomembne t. i. dvojice, kombinacije jedi in vina, ki gresta dobro skupaj. Za Metliško črnino je najboljši par jagenjček, za belokranjca je to pogača, portugalka pa se odlično razume s pečenim kostanjem.

"Pogoji za vinarstvo v Beli krajini res omogočajo vrhunsko kakovost, le posla se je treba prav lotiti, še zaključi dr. Julij Nemanič: "Upam, da bodo mlajše generacije prepoznale priložnosti, ki tu nedvomno so. Zavedati se namreč moramo, da bomo ugled Bele krajine lažje ohranjali, če bodo naši vinogradi ves čas v dobri kondiciji in naša vina vedno odlična."

Za prikaz vsebine morate omogočiti piškotke.

Vinska oaza Slovenije
Mestni trg 7, SI-8330 Metlika

TIC Metlika