Pohodniške poti po Mirni gori

Mirna gora je četrti najvišji vrh Bele krajine (1047 m), hkrati pa ena najbolj jugovzhodnih vzpetin prostranega Kočevskega Roga. Mirna gora in nižjeležeči kraj Planina sta izhodišči drugim pohodnim potem.
Gozdna učna pot Planina–Mirna gora nas po treh različnih poteh popelje na vrh Mirne gore. 300 metrov pred vrhom se vse tri poti združijo v eno, ki vodi do planinskega doma na Mirni gori, kjer nas čakata zaslužen počitek in prelep razgled.
Po sledeh gozdne železnice Črnomelj–Leseni kamen se sprehodimo po lepo označeni poti, kjer je v preteklosti tekla gozdna železnica. Ob njej najdemo veliko redkih dreves, ki jih še ni dosegla človeška roka. Vseskozi lahko opazujemo sledi, ki jih je na naravi pustila železnica, vendar so te ponekod že dodobra zakrite.
Pastirska pot vodi po nekdanji pastirski poti okoli Mirne gore. Zanjo so značilne prostrane košenice v okolici ruševin kočevarskih vasi Ponikve in Škrilj ter zaraščajoče se površine, ki pričajo o nekdanji podobi kulturne krajine.
Trdinova pot Mirna gora je vključena tudi v Trdinovo pot, ki povezuje Kočevski Rog in Gorjance z obrobjem Krškega hribovja. Z vrha vodi pot do sosednje kontrolne točke Gače (955 m) v razdalji 4,5 km in jo prehodite približno v uri in pol ter naprej na Smuk (547 m) v razdalji 10,5 km, do koder čas hoje znaša 3 ure.

Tehničen opis

  • Relacija: Planina–Mirna gora

  • Začetek: Planina

  • Dostop:
    • cesta Novo mesto–Vrčice–Mirna gora
  • Najvišja točka: Mirna gora, 1047 m

  • Zahtevnost: Srednje zahtevno

Zanimivosti

Kočevarska vas Planina, cerkev sv. Elije na Planini, kamnit podporni zid trase gozdne železnice, brezno ob trasi železnice, vodni zbiralnik, lokacija groba Franca Rozmana Staneta, planinski dom na Mirni gori, cerkev sv. Frančiška Ksaverija, razgledni stolp.