Dogodki kličejo v Belo krajino: Top dogodki, ki jih letos ne smeš zamuditi

Velika noč v Beli krajini: Zaviranje kola in belokranjske pisanice

Velika noč ali po belokranjsko ''vuzem'', je pri nas nekaj posebnega. Kulturno obarvan praznik, kjer spoštujemo tradicijo naših prednikov z ohranjanjem in prikazovanjem dediščine, na kateri temelji naša identiteta. Bela noša, rdeče nogavičke, peča in izdelovanje pisanic.

Letos bo vuzem 31. marca. Takrat se družina zbere za mizo, na katero se iz žegnane košarice postavijo domače pripravljene dobrote. Klobase, šunka v testu, jajca, hren, sol in tradicionalni belokranjski nadev (nadef) ali kakor rečejo v Semiču: semško fuline.
Na vuzemski ponedeljek (1.aprila) zaviraj kolo na metliškem trgu. Gre za star splet plesov, pesmi in iger na Slovenskem, ki je bil vpisan v register nesnovne kulturne dediščine in razglašen za nesnovno dediščino državnega pomena. Metliško obredje se pleše brez glasbene spremljave.

Jurjevo odpira vrata

Veles odpira vrata Vireja… a poznate staro slovanski prihod pomladi. Vam je znan Jarilo? Kaj pa Zeleni Jurij? To že. Staroslovanski miti o cikličnosti življenja so se najdlje ohranile v Beli krajini. Črnomaljsko obredje z Zelenim Jurijem je stara šega, ki simbolizira prihod pomladi v deželo. Jurjevo je bil nekoč velik pastirski praznik, saj je takrat bilo že dovolj toplo, da so lahko na pašo gnali ovce in krave. Ne zamudi spomladanskega obredja, belih noš in pesmi, ki bodo objele črnomaljski trg. Rezerviraj si 20. april in bodi priča enemu najstarejših obedov v Sloveniji.

Začetek turistične sezone

Aprila odpirajo svoja vrata številni ponudniki, med drugim so to tudi številni kampi, ki se nahajajo ob naši najdaljši plaži. Počitnice v šotoru? Ali avtodomu? Poiščite si svoj prostor v kampih Bele krajine, kjer boš preživel letošnji dopust. Če si pa za bolj udobno počitnikovanje izberi glampinge, apartmaje ali zidanice z najlepšim razgledom.

Odprta vrata Bele krajine niso samo odprta vrata nastanitev ampak tudi projekt, s katerim zagotavljamo pestrost ponudbe naše destinacije. Delavnice ali degustacije? Vsi odpiralni časi ponudnikov se nahajajo na enem mestu. Izberi svojo pot po Beli krajini.

Največji vinski festival v Sloveniji

Belokranjci smo znani po dobrem vinu. In zato imamo poleg Martinovanja še dva vinska festivala. Največji vinski festival je seveda Vinska vigred v sredini maja. Izberite svoj najljubši vzorec vina, spoznajte vinarje, zabavajte se dolgo v noč ob zvokih znanih glasbenikov, ob vonju belokranjske kulinarike začutite razigran utrip Bele krajine. Letos si rezervirajte med 17. in 19. majem svoj mini oddih v Beli krajini. Veste kaj se zgodi v beli krajini tretjo noč?

Okusi Bele krajine

Si foodie? Navdušen nad kulinariko? 7. junija te čaka gastronomski dogodek, na katerem bodo kuhali vsi štirje gostinci, ki že leta sodelujejo v najokusnejšem belokranjskem večeru. Vsak od njih bo pripravil svoj hod, seveda pa zraven ne bo manjkalo najboljše izbire vin in glasbene spremljave. Okusi Bele krajine spodbujajo kratke dobavne verige in uporabo lokalnih živil.

Okusi Bele krajine bodo tudi jeseni.
sobota, 7. september 2024 - Camping Bela krajina, Podzemelj
petek, 27. september 2024 - Gostilna Müller, Črnomelj
sobota, 9. november 2024 - Gostišče Kapušin, Krasinec
sobota, 30. november 2024 - Gostišče Veselič

Najstarejši folklorni festival - 60. let Jurjevanja

Se ti zdi folklora dolgočasna? Pridi in doživi pravi folklorni spektakel v Jurjevanjski dragi.
Jurjevanje v Beli krajini temelji na ljudskem folklornem izročilu, tako Bele krajine kot ostalih regij Slovenije – že kar 60 let. Z gostovanjem folklornikov s celega sveta pa tvorimo multikulturni dogodek, ki ne pusti nobenega obiskovalca ravnodušnega. Na naših odrih so svoje kulture predstavili Mehičani, Perujci, Srbi, Nemci, Madžari, Slovaki, Španci in mnogi drugi. Kdo skrbi bolje za kulturno dediščino, kot mi Belokranjci?

Zaključek poletja na semiškem placu

Semiški trg vas v večernem mraku in soju lučk spomni na obmorsko mestece. Majhno, srčno in polno življenja. Nekoč je ta čas potekala tradicionalna Semiška ohcet. Tržnica belokranjskih ponudnikov, predstave, koncerti, zabava za otroke in starejše. Vinoteka pod Muzejsko hišo s svojimi starimi oboki daje posebno vzdušje ob degustacijah semiških vin in penin.

ČrnFest - dobro za vse

ČrnFest je festival dobre glasbe, smeha, kulture, športa in kulinarike. Že 15. let zapored tradicionalno poteka v mesecu avgustu v starem mestnem jedru Črnomlja. Mlada ekipa organizatorjev - Klub belokranjskih študentov, Mladinski center Bit in Mladinski kulturni klub Bele krajine, vsako leto zaspan grajski atrij Črnomaljskega gradu spremeni v odlično prizorišče polno dobre glasbe in festivalskega ambienta.

Posebnost festivala je prav v tem, da obiskovalcu ponuja intimno srečanje in doživljanje nastopajočih, kar je popolnoma drugačna izkušnja kot spremljanje dogajanja na velikih odrih. Mlada ekipa organizatorjev pa z izbranim programom v lokalno okolje povabi glasbo in kulturo, ki jo praviloma uživajo le prebivalci večjih mest.

Črnfest se odvija vsako leto konec avgusta. Urbana glasba, urbana kulinarika, mladinske delavnice, športne aktivnosti. Pridi, ne bo ti žal!

Pridi zvečer na grad

Pridi zvečer na grad, nežno zveni vabilo, pridi občudovat, kaj se bo tu zgodilo«, je vsakoletno povabilo organizatorjev mednarodnih poletnih kulturnih prireditev, ki ga je prav posebej za prireditve »Pridi zvečer na grad« spesnil Tone Pavček in s katerim obiskovalce že triindvajseto leto zapored vabijo na grajsko dvorišče v Metliki. V vročih poletnih večerih se med hladnimi oboki gradu srečujemo z glasbo, besedo, s plesom, z gledališčem…
Vsako leto organizatorji pripravijo paleto raznolikih dogodkov, pester in zanimiv program, v katerem vsak, še tako zahteven obiskovalec, najde kaj zase. Na odru metliškega gradu se v soju lune in zvezd zvrstijo številni nastopajoči, tako domači kot tuji, vrhunski in ljubiteljski, skupine in posamezniki. Koncerti, folklorni nastopi, dramske igre, monokomedije, lutkovne in plesne predstave, poezija, opera, pogovori…

Vinski festivali

Festival Mlade Portugalke

V Beli krajini teče samo dobro vino. ker ne moremo v Beli krajini počakati na god sv. Martina, da se mošt spremeni v vino, imamo že en festival mladega vina pred tem. Rdeče vino, sadnih arom, ki je s trt pobrano prvo, prvo tudi dozori v mlado vino.

Martinovanja in Praznovanje jeseni

Novembra je v Beli krajini pestro. Sploh v kleteh, saj je tekoče zlato postalo vino. Degustacije mladih vin, zabava, tržnice ponudnikov, čakajo da prideš.

V Semiču se odvija tradicionalen Martinov pohod po obronkih Semiča, ki se zaključi na trgu. Pridi med 15. in 17. novembrom na tradicionalno Praznovanje jeseni in Martinovanje v Semič.