Okusi Bele krajine - na srčni strani krožnika

Poznaš značilne belokranjske jedi?

Belokranjska pogača, belokranjska povitica, belokranjsko cvrtje, belokranjski nadev ali semiško fulanje s hrenom, ajdova povitica, belokranjska šara, žitna klobasa, bravina s sladkim zeljem, belokranjski žlinkrofi in nepogrešljivi odojek ali jagenček na ražnju. Vse to lahko ješ v Beli krajini.

Leta 2014 so se Turistično informacijski centri v Beli krajini so se odločili nameniti več pozornosti belokranjski kulinariki. Želeli so si izoblikovati kulinarično-turistični produkt »Okusi Bele krajine« in obiskovalcem predstaviti tradicionalne belokranjske jedi pripravljene na sodoben način.

Entreé – te zanima začetek Okusov Bele krajine?

Projektu se je leta 2015 pridružilo kar 7 belokranjskih gostiln oziroma restavracij: Gostilna Műller, Restavracija Štajdohar, Gostilna Pezdirc, Gostilna Veselič, Gostilna Kapušin, Gostilna Badovinac in Hotel Bela krajina.
Skupaj so prvič so Okuse Bele krajine predstavili širši javnosti na Jurjevanju v Beli krajini. Na stojnicah, tako kot je danes Odprta kuhna v mestnih središčih, je potekala priprava izbranih belokranjskih jedi, ki jih je obiskovalec kupil z boni v vrednosti enega evra. Odziv obiskovalcev je bil zelo pozitiven, zato so se odločili z Okusi Bele krajine nadaljevati na Črnfestu, kjer so v dobri uri morali zapreti stojnice, saj so obiskovalci pojedli vse do zadnje drobtine.

Naslednje leto nadaljevali kar z dnevi Dnevi Okusov Bele krajine in Večeri Okusov Bele krajine v restavracijah s sloganom »Okusi Bele krajine - na sončni strani krožnika«. Večeri so bili popestreni s tamburaškimi skupinami.

V letu 2017 so ostali le še štirje ponudniki, ki so z roko v roki, z zavodi in TIC-i, vztrajali pri kulinaričnem projektu s poletnimi Vikendi Okusov Bele krajine in kuhali za obiskovalce do leta 2020, ko so poletne vikende prestavili v jesenski čas.

Gužva v kuhinji

V letu 2021 so prvič na enem mestu združili moči in skupaj v Hotelu Bela krajina kuhali štiri belokranjski gostinci, ki so vztrajali in še vedno vztrajajo pri Okusih Bele krajine - Gostilna Veselič, Gostilna Kapušin, Hotel Bela krajina in Gostilna Müller. Brbončice gostov so v spremstvu najboljših belokranjskih vinarjev razvajali z modernimi različicami tradicionalnih belokranjskih jedi. Skupno so zasnovali pozdrav iz kuhinje in štiri hodni meni, izbrani vinarji so predstavili vino, ki se je odlično podalo k pripravljeni jedi.
Na dogodku so obiskovalci lahko prelistali »še toplo« kulinarično brošuro »Okusite Belo krajino«, z zbrano in opisano najboljšo lokalno kulinarično ponudbo, gostinci Okusov Bele krajine, vinarji ter naborom izvornih tradicionalnih jedi. »Okusite Belo krajino« je v destinaciji izdana v letu, ko je Slovenija prejela naziv Evropska gastronomska regija 2021.

V letu 2022 je s skupnimi Okusi Bele krajine nadaljevala gostilna Müller, za njo Gostišče Kapušin, letos pa cikel skupnih spomladanskih kuhanj zaključujemo v Gostišču Veselič, zato ga ne gre zamuditi. Ob kulinaričnih večerih še vedno lahko uživate ob živi glasbi lokalnih ustvarjalcev. Tudi letos, na kulinaričnem večeru v petek, 7. 6. 2024 v Gostišču Veselič, bo tako. Ob okusnih jedeh in belokranjski vinski spremljavi boste poslušali nežne zvoke glasbenega dueta zasedbe The Plut Family.

Čeprav smo malo spremenili slogan iz »na sončni strani krožnika« v slogan »na srčni strani krožnika« in v skladu z njim spremenili logotip Okusov Bele krajine, načelo ostaja isto.
Ponuditi domače pridelano hrano, s tradicionalnimi koreninami, a jo pripraviti z modernimi tehnikami in postreči kot sodoben kulinarični krožnik. Še vedno stremimo k temu, da gosti občutijo domačnost na krožniku, čeprav se na prvi pogled menija ne zdi tako.

Lokalno pridelano je najboljše

Lokalno pridelana hrana in drugi pridelki so v Beli krajini ključnega pomena. Vsak izdelek, vsaka jed, vsak požirek odražajo globoko ukoreninjenost tradicij ter hkrati sodobne inovativnosti ter na svoj način pripovedujejo zgodbe tega območja.
S kratkimi dobavnimi verigami od kmeta, pridelovalca, vinarja do gostilne prispevamo k manjšemu ogljičnemu odtisu, saj smo kot zelena destinacija zaveznik trajnostnemu ravnanju naše Bele krajine. Naši veliki štirje so tudi prejemniki certifikata znamke Belokranjsko, ki zagotavlja lokalno poreklo živil iz katerih je jed pripravljena. Prav tako naši gostinci krožnike pripravljajo v skladu z letnim časom, zato je malo verjetno, da boste dobili povsem enak krožnik iz stalne ponudbe v zimskem ali poletnem času.

Kulinarični večer vseh štirih še zadnjič

Pridi in uživaj v skrbno pripravljenih jedeh, v petek, 7.6. 2024 v Gostišču Veselič v Podzemlju. Po uvodnih štirih pozdravih iz kuhinje te čaka hladna predjed Gostilne Müller, topla predjed Hotela Bela krajina, glavno jed bo pripravilo Gostišče Veselič, zaključimo pa s sladico Gostišča Kapušin.
Poleg jedi priporočamo izbrano vinsko spremljavo naših vinarjev, ki bo poleg glasbenega dueta The plut family pričarala odlično vzdušje na kulinaričnem večeru.