Okusi Bele krajine- zaključili smo cikel skupnih ustvarjanj

Včeraj, 07. junija 2024, smo zaključili četrti in s tem tudi zadnji skupni kulinarični večer Okusi Bele krajine. Tokrat so naši štirje gostinci – Gostišče Veselič, Gostišče Kapušin, Gostilna Müller in Hotel Bela krajina združili moči v Gostišču Veselič v Podzemlju, kjer so za svoje goste pripravili 4 pozdrave iz kuhinje, ki so jim sledili še štirje slastni hodi.

Topel večer se je začel s sprejemom na terasi gostišča s pogačo in penino, ki sta jo točila someljeja Robi in Janez, tako kot se šika.
Ko so se gostje posedli za svoje rezervirane mize, jih je najprej nagovorila Tamara Lončarič, koordinatorka Okusov Bele krajine, in se jim v imenu RIC Bela krajina zahvalila za dolgoletno sodelovanje, gostiteljica Andreja pa je povzela pretekla skupna kuhanja, ki so se začela z letom 2020, ter jim predstavila pozdrave iz kuhinje.
Ker si v destinaciji želimo biti vse bolj trajnostii n slediti zeleni shemi slovenskega turizma, se je pribor in kozarec menjal le ob želji gosta.
Za lepši večer je poskrbel duo The Plut family. Poleg menija je bila na voljo tudi vinska spremljava sestavljena izključno iz belokranjskih vin. Večer smo popestrili z žrebom, katerega nagrade so bile brezplačni meniji na jesenskih okusih.
Andreja, gostiteljica večera, je ob koncu večera povzela večer za našo novičko: ''Sinergija 4 gostilen, kuharskih mojstrov ter gostinskih delavcev se je pokazala skozi hrano in skozi odlične kombinacije vina in hrane. Vse jedi, ki so bile pripravljene, so bile narejene iz lokalnih sestavin in tudi iz sestavin kolektivne blagovne znamke Belokranjsko. Izjemen večer so popestrile sestre iz The Plut family, ki so poskrbele, da je dogodek potekal v odličnem vzdušju in gostje so bili izjemno navdušeni nad vso hrano in kombinacijami, ki so jim bile postrežene. ''

Na RIC Bela krajina z oddelkom za destinacijski management (DMO), ki koordiniramo dogodek, smo ponosni, da lahko svojim gostom postrežemo jedi sestavljene iz lokalnih surovin, ki so zrasle na belokranjskih tleh. Cilj kulinaričnih dogodkov Okusi Bele krajine je pokazati širši javnosti, kako iz preprostih sestavin s sodobnimi tehnikami kuhanja ustvariti kompleksne, lepe in predvsem okusne jedi ter jih združiti z vrhunskimi vini belokranjskih vinarjev. Bela krajina lahko ponudi mnogo več od na žaru pečenega jagenjčka in metliške črnine.


Klasična govedina na solato je lahko elegantna predjed, če kos mesa zamenjate z ne tako tradicionalnim govejim jezikom, postreženim z hrenovo peno in bučno majonezo, jagenjčka namesto da ga spečete na žaru, spremenite v nežen ragu s peno staranega ovčjega sira, špinačo skrijete v rahel biskvit in iz modre žametovke ali kavčine naredite sladkasto omako, ki paše poleg govedine. Klasičen vaniljev sladoled za sladico zamenjate s pehtranovim in dodate bisere jagod. Zakaj bi se držali klasike, če ni treba?

Tako so naši belokranjski kuharski mojstri tudi storili in ustvarili krasen kulinarični večer.

Profesionalne fotografije sledijo.