Belokranjska povitica

Belokranjska povitica je pripravljena iz vlečenega testa, oblikovana pa je v podolgovato tanko štručko. Gospodinje dajo v nadev domačo skuto ali sir, prevreto smetano in jajce. Povitica mora biti hrustljavo zapečena in soljena ne sladkana. Jed je svetlo rjave barve, praviloma pa mora biti med listi zrak, da niso sprijeti. Postreže se narezana na manjše kolobarje, zraven pa se prileže kozarec metliške črnine. Prosta povitica je bolj preprosta izpeljanka, saj je nadev sestavljen le iz jajc in svinjske masti.

Recept za pripravo belokranjske povitice:

SESTAVINE ZA PRIPRAVO VLEČENEGA TESTA:
50 dag bele moke
1 jajce
3-4 dcl mlačne vode
2 žlici olja
žlička kisa
3 g soli (1/4 kavne žličke soli raztopljene v vodi)

SUROVINE ZA PRIPRAVO NADEVA:
1 kg svežega domačega sira ali skute, škrlupci (pregreta smetana)
2 jajci
12 g soli

Za pripravo testa zamesimo sestavine v mehko, gladko testo, iz katerega naredimo manjše hlebčke, ki jih premažemo z oljem in pokrijemo s krpo ali posodo. Testo počiva pol ure in ga nato na pomokanem prtu razvaljamo v krogu 30 cm in vlečemo naprej na rokah, nato še na prtu, tako da je čim tanjše in pustimo, da se malo osuši.

Sir, škrlupce, jajci in sol zmešamo v gosto zmes, ki jo z žlico nananšamo po vlečenem testu. Premazano se zavije (povije, povitica) v kolobar ali zavitek, ki se ga položi v namaščen pekač. Povitico se po vrhu namaže s stepenim jajcem in peče pri temperaturi 220 stopnij celzija, 30 minut. Pravilom je belokransjka povitica zvita in pečena v okroglem pekaču. Mora biti hrustljavo zapečena.