Belokranjska šara z žitno klobaso
Pristen okus podeželja boste našli v enolončnicah, ki v zimskih dneh pogrejejo želodce. Takšna je tudi belokranjska šara, zimska enolončnica, katere glavne sestavine so koleraba, korenje, fižol, krompir, prekajena slanina in ponekod tudi žitna klobasa. Proti koncu kuhanja se v jed vmeša prežganje ali podmet, kar ji da prijetno gostost.
Pomemben dogodek v zimskem času so bile od nekdaj koline. Del te tradicije je tudi priprava klobas, ki je bil že v preteklosti eden od načinov konzerviranja mesa. Žitna klobasa, jaglača ali mastenica je posebnost v kulinarični ponudbi Bele krajine. To je okusna poltrajna dimljena klobasa, ki je napolnjena s proseno kašo in kosi prate ter boljšimi kosi svinjskega mesa.
Recept za Belokranjsko šaro:
Sestavine:
2 čebuli
1 žlica masti
3 stroki česna
10 dag na kocke narezan prekajen vrat
1 srednje velika koleraba
1 rdeči koren
1 rumeni koren
20 dag fižola
4 krompirji
1 l vode/ juhe
peteršilj, mleta paprika, sol, poper
Postopek:
Na masti prepražimo sesekljano čebulo in česen. Dodamo meso in vse skupaj še malo prepražimo. Dodamo na kocke narezano kolerabo in korenje ter zalijemo z vodo ali juho juho in počasi dušimo. Posebej skuhamo fižol, vendar ne do konca. Fižol in na kocke narezan krompir dodamo k na pol kuhani šari. Dodamo začimbe. Kuhamo toliko časa, da so vse sestavine mehke. Na vrh šare lahko dodamo kuhano, narezano žitno klobaso.