COVID-19: Vse, kar morate vedeti za zdrave in varne počitnice v Sloveniji

BELOKRANJSKA ŠARA Z ŽITNO KLOBASO

Pristen okus podeželja boste našli v enolončnicah, ki v zimskih dneh pogrejejo želodce. Takšna je tudi belokranjska šara, zimska enolončnica, katere glavne sestavine so koleraba, korenje, fižol, krompir, prekajena slanina in ponekod tudi žitna klobasa. Proti koncu kuhanja se v jed vmeša prežganje ali podmet, kar ji da prijetno gostost.

Pomemben dogodek v zimskem času so bile od nekdaj koline. Del te tradicije je tudi priprava klobas, ki je bil že v preteklosti eden od načinov konzerviranja mesa. Žitna klobasa, jaglača ali mastenica je posebnost v kulinarični ponudbi Bele krajine. To je okusna poltrajna dimljena klobasa, ki je napolnjena s proseno kašo in kosi prate ter boljšimi kosi svinjskega mesa.

Spletno mesto uporablja piškotke za statistiko obiska spletne strani. Z uporabno spletnega mesta se strinjate z našo politiko zasebnosti. Preberi več.