Semiško fulanje

Fulanje je tradicionalna velikonočna jed iz kruha, jajc, prekajenega mesa in začimb. Šunko in kruhove kocke polijejo s stepenimi jajci ter potrosijo s peteršiljem. Iz tega oblikujejo in spečejo hrustljavo štruco, ki je lahko samostojna jed ali priloga. Najboljše je v kombinaciji z omako iz svežega hrena.

Recept za Semiško fuline

10 jajc
30 dag narezanega suhega mesa (špeh, klobasa, vratovina)
1 večja žlica masti
1 čebula
vejica petršilja
cca. 1 meter umetnega čreva

Postopek:

Suho meso lahko skuhamo že dan prej. Ohlajenega na drobno narežemo. Kruh narežemo na kocke, približno 1 cm. V ponvi segrejemo mast in na njej zlatorumeno prepražimo na drobne kocke narezano čebulo. S tem polijemo kruh. K temu dodoamo še na drobno narezan petršilj. Sčisto roko premešamo kruh. Jajca vbijemo v posodico jih razžvrkljamo in polijemo po kruhu. Enakomerno premešamo in pustimo 15 minut, da se kruh lepo prepoji. Črevo prerežemo na pol in obe polovici dobro operemo v topli vodi, da s ezmehčata. Nadev razdelimo v oba dela čreva. Z roko lepo pogladimo, z zobotrebcem ali nožem črevo večkrat prebodemo. Črevo z nadevom damo na peki papir in pekač damo v segreto pečico.
Pečemo 30-40 minut na 180 stopnj celzija, dokler ni lepo zarumenelo. Razrežemo še toplo in ponudimo kot samostojno jed ali prilogo.