Poziv za pridobitev certifikata belokranjske pogače

Postanite certificiran ponudnik belokranjske pogače

Belokranjska pogača, tradicionalen kruh po katerem vse bolj povprašujejo obiskovalci Bele krajine je zaščitena kot nesnovna kulturna dediščina in ima EU-certifikat kot jed z zaščiteno označbo porekla. Zaščitena označba porekla pomeni, da jo lahko proizvajajo in tržijo zgolj ponudniki, ki imajo veljaven certifikat. V kolikor imate utečeno gostinsko ponudbo ali obrat za pripravo jedi vas vabimo, da se udeležite postopka certificiranja belokranjske pogače.

KAKŠEN JE POSTOPEK ZA PRIDOBITEV POTRDILA OZ. CERTIFIKATA ZA PEKO BELOKRANJSKE POGAČE?

Proizvajalec, ki želi pridobiti potrdilo mora:

  • opraviti tečaj peke belokranjske pogače,
  • imeti registrirano dejavnost za peko kruha in
  • imeti ustrezen prostor (kuhinjo, ki ustreza načelom dobre higienske prakse in HACCP za peko kruha).

Proizvajalec belokranjske pogače mora prav tako proizvajati izdelek v skladu z naslednjimi določili (normativnimi dokumenti) - v nadaljevanju normativni dokumenti:

  • Pravilnik o pogojih za uporabo označbe »tradicionalni ugled« za belokranjsko pogačo (Ur.l. RS, št. 52/2002,, 45/2008 – Zkme-1),
  • Pravilnik o zaščitnem znaku za označevanje kmetijskih pridelkov oziroma živil (Ur.l. RS, št. 3/2011),
  • Specifikacija za belokranjsko pogačo št. 324-25/01 z datumom odobritve 28.10.2004,
  • Uredba sveta (ES) št. 509/2006 o zajamčeni tradicionalni posebnosti proizvodov in živil (Ul C 137, 17.06.2009).

OBRAZCI, KI JIH PODPIŠETE OB PRIKLJUČITVI:

  • pristopno izjavo za pridobitev certifikata in
  • pristopna izjava v članstvo Društvo kmečkih žena Metlika, ker je društvo tisto, ki združuje proizvajalce.

SISTEM PRIDOBIVANJA CERTIFIKATA:

  • obiščejo vas notranji presojevalci, ki pogledajo pripravo in peko belokranjske pogače ter pooblaščena oseba s strani DKŽ Metlika, ki vas seznani s potrebno dokumentacijo in obveznostmi,
  • po uspešno opravljeni notranji presoji vas uvrstijo med proizvajalce,
  • vsako leto poleg notranje presoje, nekatere naključno izbrane ponudnike obišče tudi zunanja presoja (IKC - Inštitut za kontrolo in certifikacijo UM), ki pregleda prostor in dokumentacijo ter opravi senzorično ocenjevanje,
  • po obnovitvi seznama proizvajalcev s strani zunanjega presojevalca, DKŽ Metlika prejme uradno prilogo k certifikatu proizvajalcev, vi pa s strani DKŽ potrdilo,
  • kot prejemniki potrdila ste dolžni peči belokranjske pogače po normativnih dokumentih in voditi Evidenčni list o porabi surovin in izdelavi belokranjskih pogač.

FINANČNO:

Letni prispevek DKŽ Metlika (50 €).

Stroške povezane z notranjo in zunanjo presojo krijeta RIC Bela krajina (sofinanciranje belokranjskih občin) in DKŽ Metlika – s prispevki proizvajalcev.

Za vsa vprašanja in prijavo na delavnico peke belokranjske pogače se obrnite na RIC Bela krajina:

Ulica na Utrdbah 18, 8340 Črnomelj

T: +386 31 325 409

E: samo.flajnik@ric-belakrajina.si