
Pet študijskih tur za evropske novinarje in blogerje
Novinarji in blogerji iz evropskih držav so se v Belo krajino zaljubili na prvi pogled.
Z željo po prepoznavnosti v tujini vsako leto sodelujemo z agencijo MGM Media Optima in njeno znamko Best Press Story prek katere se promovira slovenski turizem in turizem regij vplivnim novinarjem in blogerjem iz cele Evrope.
V letu 2024 smo z belgijskima novinarjema, ki sta prišla v Belo krajino in tako otvorila sezono študijskih tur po Beli krajini.
Marca sta tako o Beli krajini pisala blogerja Werner Gladines in Bart De Roeck, ki sta bila tako navdušena nad delavnico belokranjske pogače v Hiši dobrot, da sta jo obljubila speči doma. Prav tako jih je navdušila preostala kulinarična ponudba in kulturna dediščina. V tem času se je ravno pripravljala Velika noč zato smo jim za zajtrk postregli z velikonočnim zajtrkom, v Zakladnici pod Črnomaljskim obzidjem pa sta odkrila tudi umetnost barvanja belokranjskih pisanic. Več v njunih blogih:
Werner Gladines
Bart De Roeck
Meseca maja smo imeli kar dve študijski turi na enkrat.
Najlepši del leta v Beli krajini smo izkoristili za Outdoor študijsko turo hrvaških novinarjev iz Večernjega lista: Diva, 24sata:Miss7zdrava, urbano.hr.
Tukaj smo sodelovali z belokranjsko turistično agencijo Bravina Experience d.o.o, ki so jim pripravili nepozabno čolnarjenje po Kolpi s kozarcem penine. Belo krajino so poleg na čolnu, odkrivali tudi peš in s kolesom. Novinarji so bili navdušeni predvsem nad kratko relacijo med Zagrebom in mirno in čisto Belo krajino.
Njihove prispevke na portalih si lahko preberete spodaj:
Urbano. hr
Večerji list
24sata
V istem času pa smo gostili tudi urednico znane nizozemske kulinarične revije Foodies magazine. Yvonne Doorten je spoznala domačo lokalno kulinariko že na prvi točki njenega potovanja po Beli krajini. Nad obiskom Vinske kleti Prus, kjer si je za nas vzel Jože starejši in odprl kar nekaj steklenic vina je bila Yvonne očarana. »Ko bom prišla v Belo krajino naslednje leto z avtodomom vzamem kar dve škatli vina s sabo domov, ker na letalo ne morem.« Večer se je zaključil z večerjo v Gostišču Kapušin, kjer pa sta jo presenetili dve okusni a sila preprosti sladici: ajdova potica in sladoled z bučnimi semeni in oljem. Naslednji dan je pekla belokranjsko pogačo. A je res podobna italijanski fokači?
Datoteke
V septembru smo v Beli krajini gostili dve nemški travel blogerki, Elino Leitz in Roswitho Riedel. Naučili sta se speči črnomaljske preste na 200 let stari mizi in obiskali sta izvir reke Krupe. »Razlog za vrnitev vidim v vinu in prizemljeni, pogosto tradicionalni kuhinji, ki jo v nekaterih hišah postrežejo na prefinjen, moderen način.« -Roswitha
Z food blogerji smo začeli z food blogerji smo tudi končali.
Tokrat je študijska tura potekala pod naslovom Foodcards from Slovenia in k nam sta prišla dva znana hrvaška spletna influencerja, gastro blogerija Mile Butorac in Sandra Rončević. Po uvodnem pozdravu in predstavitvi Bele krajine smo ugotovili, da je Sandra pravzaprav redno v Beli krajini, saj gre po nakupih v naše trgovine, a se še nikoli ni podala na raziskovanje Bele krajine, ker je pač samo čez Kolpo. Sandro in Mileta smo povabili v Črnomaljsko klet kjer jim je Igor Plut predstavil vinogradništvo in vina v Beli krajini, kjer se je razvnela debata o pridelovanju in sortah. Čisto navdušena pa sta bila v Gostišču Kapušin kjer smo jim pripravili delavnico belokranjskih žlinkrofov, za sladico pa sta dobila še čisto vročo, domačo ajdovo potico v katero sta se preprosto zaljubila. Na samopostrežni tržnici v Črnomlju sta zato kupila belokranjsko ajdovo moko.
Leto se počasi končuje, mi pa smo uspešno z Best press story ustvarili kar nekaj zgodb, ki bodo vzbudile zanimanje pri bralcih.
Zahvaljujemo se vsem belokranjskim turističnim ponudnikom za odzivnost, pripravljenost na sodelovanje in krasen sprejem gostov.