Vegani imajo radi začimbe

V torek, 1. aprila, smo v prostorih Podjetniškega inkubatorja za belokranjske gostince in nastanitvene ponudnike organizirali navdihujoče predavanje Nike Babič, lastnice in chefinje restavracije Veganika v Ljubljani. Nika, ki v svoji restavraciji uspešno privablja tudi največje ljubitelje mesa, je udeležencem predstavila vegansko kulinariko ter njene prednosti.

Kot domačinka iz Črnomlja, kjer njeni starši vodijo picerijo Strgar, je Nika odraščala v gostinskem okolju. Pred desetimi leti se je odločila za veganski način prehranjevanja, pri čemer se je soočala z omejeno ponudbo veganskih jedi v slovenskih restavracijah. Prav zato si prizadeva za razširitev in izboljšanje veganske kulinarike.

Na predavanju je s seboj prinesla škatlo izdelkov, s katerimi je prikazala, kako preprosto je pripraviti okusne veganske jedi. Ob tem je z gostinci delila nekaj uporabnih receptov ter nasvetov za izboljšanje veganske ponudbe v restavracijah.

Nika je priznala, da je pred veganstvom oboževala meso in pečenko, zato pri svojih receptih eksperimentira, da bi dosegla podobne okuse z rastlinskimi sestavinami. Poudarila je tudi, da je zmotno prepričanje, da vegani ne uporabljajo začimb – sol, poper, origano in številne druge začimbe so popolnoma veganske in pomembne za ustvarjanje bogatih okusov.

Čeprav je meso v Beli krajini globoko zakoreninjeno v kulinarični tradiciji, se vedno več gostincev zaveda pomena vključevanja veganskih opcij na jedilnike. Ozaveščenost o zdravju, trajnosti in etiki narašča, kar vodi v spremembe v prehrambeni industriji. Predavanje Nike Babič je tako ponudilo dragocen vpogled v prihodnost gostinske ponudbe in spodbudilo razmislek o prilagajanju potrebam sodobnih gostov.

Predavanje smo organizirali v sklopu meseca trajnosti v Beli krajini. Več dogodkov lahko najdete na TEJ povezavi.