˝ So kakšni dogodki v Beli krajini? ˝ So, so! Pridi!

Počitnice v Beli krajini so nekaj najlepšega. Ko enkrat prideš k nam, prideš spet in spet. Poleg raziskovanja narave na skrajnem jugovzhodu Slovenije, poleg kolesarskih in pohodnih poti, poleg degustacij v sklopu Odprtih vrat Bele krajine se lahko odpraviš tudi na dogodke!

Kaj se dogaja v Beli krajini je vedno dostopno na spletni strani, a če si že tukaj, naj ti zaupamo, kaj vse se bo dogajalo pri nas med poletjem.

Začnimo z Jurjevanjem!

Naj se poletje začne! V Beli krajini se začne z najstarejšim folklornim festivalom v Sloveniji, ki letos slavi 60. rojstni dan. Podroben program si lahko pogledaš na njihovi spletni strani, ampak lahko ti rečemo, da bo zabavno! Na odru v Jurjevanjski dragi bodo nastopale svetovne folklorne skupine iz Južne Koreje, Paname, Grčije in seveda Slovenije. In ne nastopajo samo odrasli, na velikem odru plešejo tudi otroške folklorne skupine. Metali bodo zastave! Kje? Tudi v Jurjevanjski dragi. Pravi nočni spektakel bodo ustvarili metalci zastav in bobnarjev iz Italije! Lahko si boš ogledal razstave v starem mestnem jedru in se udeležil delavnic. Res bo pestro, zato hojte med 19. in 23. junijem k nam!

Vsekakor pa Pridi zvečer na grad

Že pred Jurjevanjem so se začeli dogodki na metliškem gradu! Med poletjem boste lahko v objemu hladnih zidov metliškega gradu doživeli mednarodne kulturne prireditve kot je folklora daljnih dežel, mladinski simfonični orkester iz Bremna, koncert sodelovanja Avstralije in Slovenije. Tudi za najmlajše bo poskrbljeno z gledališkimi predstavami in pravljicami.

Poletni večeri v Beli krajini

Lahkotni poletni večeri naj se zaključijo s kulturnimi dogodki v mestnih jedrih. Že 12. leto zapored ob petkih pred Kulturnim centrom Semič odmeva glasba, petje in smeh. Letos bo glasba odmevala tudi na vrtu Spominske hiše Otona Župančiča.

Kultura pod krošnjami

Namesto na Medgeneracijskem vrtu za Kulturnim domom Črnomelj, ki je letos v prenovi bo Kultura pod krošnjami ob četrtkih na Gričku. Gledanje zvezd, koncerti, stand-up, predstave. Na hribčku nad mestom pod krošnjami.

Petkove degustacije vin v Vinoteki Semič

V trškem jedru Semiča se vsak petek predstavi belokranjski vinar s svojim pridelkom in v kletnih prostorih Muzejske hiše Semič. Zbirka starih vinogradniških pripomočkov in obokani stropi Vinoteke dajo poseben čar degustaciji.

Poletje v Vinici

Vsako leto v Vinico pridejo tamburaši. Kako ne bi. Viničani so zavzeti folklorniki. Letos bodo po mednarodnih tamburaških skupinah nastopali legendarni Mambo Kingsi. Zabava do jutranjih ur je zagotovljena.

Športni dogodki na Gačah

Za ljubitelje športa in športnih dogodkov so Gače pravi naslov. Letos se pripravljajo na MTB maraton po Kočevskem rogu. Proga je dolga 59 kilometrov! Mala mal'ca! Tudi otroci nad 14. letom lahko sodelujejo! Start maratona je na parkirišču RTC Gače, od koder se nadaljuje mimo Komarne vasi, Baze 20 mimo opuščene Kočevarske vasi Podstenice, mimo Ledene jame, jase Kunč, Žage Rog, Debele jelke, Rese, Travnika, mimo Ponikev do vasi Planina pod Mirno goro. Od tam se pot nadaljuje mimo Škrilja, čez polovico smučišča nazaj do Komarne vasi in do cilja pred gostiščem Gače na smučišču.

Konec poletja pa nas čaka še tekaški dogodek GAS NA GAČE. Proga je dolga 13km, premagati pa je potrebno 370 višinskih metrov. Proga je izredno lepa, razgibana in senčna. Podlaga je večinoma makedamska, dobršen del poti pa poteka po stezah in pešpoteh, zato priporočamo copate z dobrim oprijemom.

Črnfest – dobro za vse

ČrnFest je festival dobre glasbe, smeha, kulture, športa in kulinarike. Že 17. let zapored tradicionalno poteka v mesecu avgustu v starem mestnem jedru Črnomlja. Posebnost festivala je prav v tem, da obiskovalcu ponuja intimno srečanje in doživljanje nastopajočih, kar je popolnoma drugačna izkušnja kot spremljanje dogajanja na velikih odrih. Mlada ekipa organizatorjev pa z izbranim programom v lokalno okolje povabi glasbo in kulturo, ki jo praviloma uživajo le prebivalci večjih mest.

Zaključek poletja na sem'škem placu

Zaključi poletje na enem najlepših trških jeder v Sloveniji. Pred nekaj leti se je konec avgusta odvijala tradicionalna Semiška ohcet, a ker se pari ne želijo več poročiti na kmečki način, kot so se včasih v Semiču so morali spremeniti ime. Nič zato. V Semiču se še vedno cel vikend zabavajo. Topli avgustovski večeri so najboljši za zabavo na trgu. Gastronomija, kultura, otroške delavnice, razstave so le del programa.

In ko se poletje prevesi v jesen te čakajo…

Jesenski Okusi Bele krajine

Čeprav v začetku septembra bolj diši po poletju kot jeseni, pripravljamo sklop Jesenskih Okusov, ki se bodo odvijali vse do konca novembra. In ker je ravno še poletno toplo v začetku septembra in ti boš še Beli krajini bo večerja na terasi ob Kolpi super izbira. 7. septembra začnemo v Campingu Bela krajina.