Poletne počitnice v Beli krajini

Poletje je pred vrati. Kje boš preživel počitnice / dopust? Odgovor je preprost - v Beli krajini. Pri nas je lepo celo leto, najlepše pa je med aprilom in oktobrom. Zate smo pripravili nekaj namigov kaj lahko počneš pri nas med poletjem.

Poletje se začne z Jurjevanjem

Poletje v Beli krajini se v Beli krajini prične 23. junija na kresno noč, ki pomeni tudi konec ladarske dobe, ki se je začela na Jurjevo. Kresna noč ali Ivanje je dan, ko je sonce najmočnejše in dan najdaljši, potem pa začne izgubljati svojo moč in je dan spet vse krajši. Da pomagamo soncu biti čim dlje na nebu, ohranjati toploto in svetlobo prižgemo takrat kres.
Okoli kresne noči se v Beli krajini odvija tudi najstarejši folklorni festival Jurjevanje. Že od leta 1964 se v Jurjevanjski dragi zbirajo slovenske in tuje, otroške in odrasle folklorne skupine, tamburaši, glasbene skupine in drugi. Večdnevni festival se je pred leti preselil v mestno jedro Črnomlja, a so ga kmalu vrnili nazaj v Jurjevanjsko drago, kamor po mnenju mnogih domačinov tudi sodi.

A je Kolpa vedno topla?

Poletne temperature lahko dosežejo Belo krajino že veliko pred meteorološkim poletjem, a se to iz leta v leto spreminja zaradi globalnih sprememb in segrevanja našega planeta. Vsekakor pa lahko rečemo, da je Bela krajina zelo topla regija, saj je s severovzhodne strani zaprta z Gorjanci in severozahodne pa s hribovitim Kočevskim Rogom ter Poljansko goro. Večino vremenskih pojavov, tako snega in neviht, ki pridejo s severne strani omilijo prej omenjeni hribi, a res močne nevihtne celice ne ustavi noben hrib.
Topla je tudi reka Kolpa.
Nekateri imajo morje, mi imamo Kolpo in po njej smo v Sloveniji najbolj znani. Ena izmed najtoplejših in najbolj čistih rek ponuja obilo aktivnosti. V zgornjem toku Kolpe lahko raftaš, v spodnjem, širšem in globljem delu Kolpe pa predlagamo vožnjo s kanujem ali SUP-om. Lahko pa samo plavaš. Ali ležiš na prodnati plaži. Izbira je tvoja. Prosimo le, da embalažo, ki jo prineseš s sabo tudi odneseš, da bo naša Kolpa ostala čista tudi po tvojem odhodu.

A je Kolpa vedno topla?

Ne. Topla in primerna za kopanje je šele poleti, če so temperature visoke noč in dan. Za tiste najbolj pogumne pa je dovolj le lep sončen aprila ali maja. A tudi poleti ne moremo obljubiti, da bo Kolpa nizka in topla, saj ima številne pritoke s hudourniškim značajem, ki ob nevihtah obarvajo zeleno Kolpo v barvo kave z mlekom in ji tudi dvignejo gladino toliko, da močno poplavi obale in potopi bregove. A ne skrbi, če bivaš v kampih so le - ti stran od poplavnega območja reke Kolpe.
Kolpa je v zgornjem delu hladnejša, zato tisti, ki nimate radi tople vode se odpravite od Vinice proti Starega Trga ob Kolpi. V spodnjih delih toka od Vinice do Primostka, lahko temperatura vode doseže tudi do 30 stopinj celzija, saj se na vseh svoji poti greje na soncu.

Kampi v Beli krajini

Bi rad kampiral pri nas? Izbiraš lahko med različnimi kampi in šotorišči na različnih lokacijah vzdolž naše najdaljše obale. Preveri jih na naši spletni strani, prespi v Beli krajini in se zbudi z najlepšim jutranjim razgledom. Če bi rad kampiral, ampak bi bil malo bolj nobel lahko izbereš tudi glamping ali pa apartmaje, zidanice, turistične kmetije in druge nastanitve. Nekatere izmed nastanitev so tudi nosilke znaka Green, kar pomeni da so zavezani trajnostnemu poslovanju, kar vpliva tudi na tvoje prijetno bivanje.

Zelena destinacija

Bela krajina je v vključena v zeleno shemo slovenskega turizma pod krovno znamko Slovenia Green že od leta 2016 in si prizadeva za trajnostni razvoj destinacije in njenih ponudnikov.
Med obiskom Bele krajine se drži zelenih napotkov, ki niso samo trajnostni ampak tudi splošno koristni. Nekaj primerov.
Uporabljaj steklenico za večkratno uporabo saj je voda v Beli krajini pitna.
Če se odpraviš na pohod ali kolesarsko turo vzemi vodo s sabo in se drži označenih poti, da se ne izgubiš.
Namesto z avtom lahko Belo krajino odkrivaš prek pohodnih in kolesarskih poti. Pri ponudnikih lahko najameš navadna ali električna kolesa, če nisi pripeljal svojega. Na TICih ali prek aplikacije Mobilen.si lahko za 5 € dobiš mesečno naročnino na mestno kolo BiKe, ki ima v Beli krajini 4 polnilne postaje. S tem pomagaš v destinaciji zmanjševati ogljični odtis.
Ogljični odtis v Beli krajini zmanjšujemo tudi s kratkimi dobavnimi verigami med kmetijami in gostilnami.
Naši gostinci si prizadevajo uporabljati lokalno pridelane surovine, zato boste v naših gostilnah postreženi z domačimi sestavinami iz njihovega vrta in okoliških pridelovalcev. Z Okusi Bele krajine stremimo k uporabi lokalnih sestavin, ki so lahko tudi certificirane z znamko Belokranjsko in iz njih ustvarijo najokusnejše sodobne jedi.

Odprta vrata Bele krajine: 6 žigov, 1 darilce

V kolikor se zgodi, da je Kolpa hladna in visoka, lahko odkrivaš Belo krajino prek pohodnih in kolesarskih poti različnih težavnosti. Izbiraš lahko med lahkimi, srednje zahtevnimi in zelo zahtevnimi potmi. Tiste lahke pa so primerne tudi za družine. Družine lahko dan izkoristijo tudi v Pustolovskem parku na Gačah ali Adrenalinskem parku v Podzemlju, na Otonovi pustolovščini v Krajinskem parku Lahinja, Metliški pustolovščini v Metliki ali pa obiščete belokranjske muzeje. Pri vseh lahko zbiraš žige.
Ponudniki, ki so v Odprtih vratih so zavezani, da bodo ob razpisanih terminih na lokaciji in jih lahko obiščeš, ne da bi se prej najavil. 26 različnih ponudnikov čaka nate po razporedu, ki ga lahko vidiš na naši spletni strani. Odprta vrata Bele krajine so odličen način obiskovanja ponudnikov, saj po šestih obiskih in 6 zbranih žigih, na TIC-u prevzameš darilce.
Na TIC- ih v Črnomlju, Metliki in Semiču in Belokranjskem hramu v Črnomlju pa lahko kupiš tudi spominke in izdelke znamke Belokranjsko ter druge lokalne izdelke, da boš lahko domov odnesel del Bele krajine.

Poletni dogodki v Beli krajini

Po Jurjevanju se v juliju začnejo v mestnih jedrih in trgih Poletni večeri. V Semiču so to Poletni večeri pred Kulturnim centrom, v Črnomlju Petkovi večeri na Petrovem trgu, v Metliki pa nastane super kulturno vzdušje v metliškem gradu. Pridi zvečer na grad poteka že 32 let in je nabito s kulturnim dogajanjem, ki med hladnimi oboki in stenami metliškega gradu tvori prijeten poletni ambient.
Med poletjem boste vedno našli kakšno gasilsko veselico, ki so popularne po vsej Sloveniji in v Beli krajini ni nič drugače. Dejstvo je da je v Beli krajini bila ustanovljena prva požarna bramba, o čemur priča tudi Gasilski muzej v Metliki.
Če te zanimajo športni dogodki, se lahko pridružiš Mountain Bike Gače - maratonu po Kočevskem rogu, 13. julija 2024 ali Teku na Gačah, 25. avgusta 2024.
Poletje zaključujemo v Semiču z dogodkom Zaključek poletja na Semiškem placu zadnji vikend v avgustu. Nekoč je v tem terminu kraljevala tradicionalna Semiška ohcet, na kateri so se pari poročali po starih kmečkih navadah in šegah. Ker ni več parov, ki bi se poročali na tak način so morali Semiško ohcet spremeniti v sodoben dogodek, in tako je nastal v trškem jedru Semiča Zaključek poletja. Še vedno se lahko zabavaš na koncertih, degustiraš vina v Vinoteki in kulinariko na placu, kupiš kaj na tržnici belokranjskih ponudnikov, plešeš in se imaš lepo.

Ostani dlje

Če si že tu, ne ostani samo čez vikend. Podaljšaj si ga. Znaš, kaj si zgodi v Beli krajini tretjo noč?
Tudi septembra in oktobra je v Beli krajini lepo. Če nisi ljubitelj vročine in ljudi, pridi pred ali po sezoni, ker je še vedno izredno lepo pri nas. Septembra začnemo tudi z jesenskimi Okusi Bele krajine in sicer najprej v Kampu Bela krajina v Podzemlju. Že zdaj te vabimo na večerjo z najlepšim pogledom na Kolpo.

Ajde, hoj k nam v Belo krajino!