Nizozemski novinarki najboljša ajdova potica

V četrtek, 23. 5. 2024, smo v destinaciji Bela krajina prek Slovenske turistične organizacije gostili nizozemsko foodie novinarko Yvonne, glavno urednico nizozemskega časopisa Foodies, enega največjih gastro medijev na Nizozemskem.

Za dobrodošlico je Bernarda iz Belokranjskega izročila pripravila košarico domačih dobrot s svežim kruhom, da se je okrepčala med predstavitvijo Bele krajine v Zakladnici. Nadaljevali smo z obiskom TIC-a Črnomelj, kjer smo ji predstavili znamko Belokranjsko, ki predstavlja najboljše, lokalno pridelane ročne izdelke pridelke in živila.

Pot po Beli krajini smo nadaljevali v Semič, kjer nas je sprejel eden od certficiranih medarjev, Bojan Pavlin. Pokazal nam je steklen panj, skozi katerega smo opazovali satje in proces nastajanja nove čebelice. Nato pa smo si ogledali tudi navaden čebelnjak in ob zaključku degustirali med. Yvonne je bila zelo navdušena nad okusom domače pridelanega medu in nad uživanjem medu in medenih izdelkov v Sloveniji. Na poti do Metlike smo se ustavili na izviru reke Krupe, da je lahko užila vsaj delček belokranjske narave in se za trenutek sprostila pred delavnico, ki jo je čakala v Metliki.

V Hiši dobrot Bele krajine je Yvonne s pomočjo direktorice Marjetke spekla svojo prvo belokranjsko pogačo. Glede na novinarkino navdušenje nad enostavnostjo recepta in okusom na koncu, predvidevamo, da ni bila zadnja.

Sledila je degustacija vin pri Prusu. Kljub temu, da so imeli dve manjši, skupini nas je Jože starejši popeljal po kleti in prinesel svoja najboljša vina. Yvonn nam je že prej zaupala, da ima raje rdeča kot bela vina, zato ji je Jože z veseljem predstavil kar vseh 5 rdečih vin, med katerimi ji je bil najljubši Rdeči trio.

Za konec dneva in zaključek Yvonninega kratkega potovanja po Sloveniji smo odšli v Gostišče Kapušin, kjer so postregli 5 hodni degustacijski meni, ki je zajel skoraj vso tradicionalno kulinariko Bele krajine v enem večeru. A najbolj jo je med trisom sladic navdušila preprosta, tradicionalna ajdova potica.

Pred svojim odhodom nazaj domov pa je prespala in se spočila v Kolpa Glamping resortu na Krasincu.
Destinacija Bela krajina se je nizozemski blogerki zdela tako zanimiva in vredna obiska in raziskovanja, da načrtuje prihod v času svojega dopusta.

Mi pa se že veselimo objavljenega bloga.

Zahvaljujemo se ponudnikom za krasen odziv in topel sprejem blogerke.