COVID-19: Vse, kar morate vedeti za zdrave in varne počitnice v Sloveniji

V Prapročah v bližini Semiča je na ogled zbirka orožja in vojaške opreme. Njen namen ni samo poudariti pomen orožja skozi čas, temveč tudi ozaveščati ljudi o odgovornem ravnanju z njim.
V zbirki orožja najdemo predmete iz obdobja 2. svetovne vojne in po njej, vključuje pa tudi orožje iz obdobja vojne za osamosvojitev Slovenije. Pred vhodom v zbirko stoji vojaški džip, pogled pa pritegne tudi protiletalski top iz leta 1943.
Na ogled so razne vrste pušk, pištol in mitraljezov. Zanimive so tudi telekomunikacijske naprave, daljnogledi, vojaške čelade, pisalni stoji nemške vojske ter čutarice in busole, ki so jih belokranjskim partizanom podarili angleški vojaki. Pretresljive usode razkrivajo osebne legitimacije Judov, ki so jih najverjetneje ubili v taborišču Jasenovac.
Obiskovalec bo ob strokovni razlagi in vodenju po zbirki orožja spoznal zanimiv delček naše zgodovine. Vsekakor pa si želimo, da človeštvo v prihodnosti orožja ne bi uporabilo nikoli več.

Zbirka orožja Baškovič
Praproče 26, SI 8333 Semič

Zbirka orožja in vojaške opreme Baškovič

V zbirki je poudarek na obdobju 2. svetovne vojne in po njej, vključno z vojno za osamosvojitev Slovenije, v kateri je aktivno sodeloval. Osnovni cilj je zbiranje orožja, ter druge vojaške opreme in sredstva povezana z vojaško tematiko. Veliko darovalcev se je za podaritev odločilo tudi zato, ker so videli, da bo njihovo orožje v varnih rokah in lepo predstavljeno. S predstavitvijo zbirke širši javnosti želimo prispevati tudi k večjem obveščanju o pomenu orožja skozi čas ter tudi odgovornem ravnanju z njim. Na ogled so postavljeni topovi, mitraljezi, pištole, puške, metki, bombe in granate, vojaška komunikacijska oprema, varovalna in reševalna oprema in drugo.

Spletno mesto uporablja piškotke za statistiko obiska spletne strani. Z uporabno spletnega mesta se strinjate z našo politiko zasebnosti. Preberi več.