Belokranjski žlinkrofi

V slovenskih pokrajinah žlinkrofe pripravljajo na različne načine. Najbolj znani so tisti iz Idrije, ki pa se od belokranjskih razlikujejo predvsem po nadevu. Majhni žepki iz testa, ki jim v Beli krajini pravijo žlinkrofi, so navadno polnjeni z zmesjo piščančjega ali govejega mesa, pražene čebule, kruhove sredice in peteršilja. Žlinkrofe v osoljeni vodi kuhajo približno 15 minut. Postrežejo jih popečene na kokošji maščobi ali maslu.

Recept:
Testo (za rezance):
25-30 dag moke
3 jajca
1 žlica olja
Ko je testo zamešeno ga razvaljajte in ga razrežete na pravokotnike.

Nadev:
20 dag kuhane govedine
15 dag pečene svinjine
15 dag pečene perutnine
15 dag kuhanih svinjskih ali telečjih pljučk
pol kuhane kranjske klobase
2 pesti narezanega kruha
1-2 žlici svinjske masti
5 jajc

Meso zmeljete, dodate narezan kruh, zalijete s vročo mastjo, zmešate in dodate cela jajca. Vse še enkrat dobro premešate in po potrebi dosolite. Na pravokotne kose testa date poljubno velike kupčke nadeva. Zvijete, zmočite stične točke, ob straneh pa stisnete z vilico. Kuhate v slani vreli vodi 15 minut. Kuhane žlinkrofe poberete v skledo in jih prelijete z vročo mastjo in praženimi drobtinami.
Žlinkrofe lahko ponudite kot samostojno jed ali pa kot prilogo.