Bravina s sladkim zeljem
Meso drobnice je v Kuharskih bukvah omenjal že Valentin Vodnik. Ena od jedi, kakršne so na podeželju pripravljali od nekdaj, je krepka enolončnica, katere osnova je kos domačega ovčjega mesa s kostmi. Kuhajo ga skupaj s korenčkom, čebulo, česnom, začimbami, proti koncu kuhanja pa dodajo sveže zelje in koščke krompirja. Bravina s sladkim zeljem gre najbolj v slast s svežim domačim kruhom.
Recept sladko zelje z bravino
Sestavine:
1 kg bravine (ovčje meso),
1/2 glave zelja,
2 krompirja,
2 korenčka
peteršilj
sol
Postopek: V slani vodi skuhate bravino s korenčkom in peteršljem, da je napol mehka. Potem dodate na krpice narezano in z vročo vodo prelito zelje in na koščke narezan krompir. Kuhate še 15 minut. Meso lahko ponudite samostojno s solato, hrenom in domačim kruhom ali pa ga narežete v juho.