Bela krajina skozi letne čase: Kaj početi v Beli krajini v različnih sezonah

Zakaj bi letos obiskal Belo krajino? Morda zato, ker iščeš destinacijo, kjer se duša lahko poveže z mirnostjo narave, hkrati pa te napolni z novo energijo. Bela krajina, skriti dragulj na jugovzhodu Slovenije, ti ponuja nepozabno doživetje skozi vse letne čase.

VSE SE ZAČNE SPOMLADI

Čeprav se novo leto tradicionalno praznuje 1. januarja, so stara slovanska verovanja dajala pomembnost začetku vsega v pomladi. V Beli krajini se začne vse na Jurjevo, ki je praznik prebujanja narave. Pastirji so nekoč na ta dan spuščali ovce na pašo, saj se je dan opazno daljšal, narava pa je postala bolj živa. Ne zamudi praznika! 20. aprila bo v Črnomelj Zeleni Jure prinesel pomlad!

Pridi že marca!

Svoj oddih v Beli krajini lahko začneš že prej in sicer za Veliko noč ali po belokranjsko ''vuzem'', ki bo letos 31. marca. V vuzemsekm času se lahko pri nas preizkusiš v izdelavi tradicionalnih belokranjskih pisanic in drsank. Na vuzemski ponedeljek (1.aprila) zaviraj kolo na metliškem trgu. Gre za star splet plesov, pesmi in iger na Slovenskem, ki je bil vpisan v register nesnovne kulturne dediščine in razglašen za nesnovno dediščino državnega pomena. Metliško obredje se pleše brez glasbene spremljave. Če zamudiš izdelavo pisanic na vuzem, ne skrbi! Lahko si narediš svojo na doživetju Belokranjski mojster.

Pomlad je idealen čas za raziskovanje 18 Belokranjskih pohodnih poti in 13 kolesarskih stez, ki se prepletajo skozi šele prebujajočo se naravo. Smuk, priljubljeno padalsko središče, začne s prvim toplim vremenom sprejemati prve pogumne padalce. Motokrosisti zavijajo po progah v bližini izvira reke Krupe, ki je v vsakem letnem času čudovita.

Kot vrhunec pomladi, ne zamudi še zadnjega skupnega dogodka "Okusi Bele Krajine", kjer se bodo združile moči vsi štirje vrhunski ponudniki v Gostišču Veselič. V gurmanskih dobrotah lahko uživaš skozi celo leto, saj imajo Gostišče Veselič, Gostišče Kapušin, Gostilna Müller in Hotel Bela krajina posebne belokranjske degustacijske menije, so pa tudi ponosni nosilci certifikata Belokranjsko, kar zagotavlja vrhunsko kakovost. Poleg dobre hrane postrežejo z odlično vinsko kapljico! Si ljubitelj vin? Potem pridi na največji vinski festival v Sloveniji – Vinsko vigred, ki bo letos med 17. in 19. majem.

Turistična sezona se v Beli krajini začne spomladi v polnem zamahu,odpirajo se kampi, pripravljajo se nove ponudbe. Če si v tukaj, preglej "Odprta vrata Bele Krajine" saj ti na enem mestu predstavijo vse, kar potrebuješ za popoln oddih: oglede, degustacije, aktivnosti, delavnice.

Poletje na najdaljši slovenski obali - reki Kolpi

Poletje prinese svoj čar v Belo krajino, saj se reka Kolpa spremeni v pravo oazo zabave. Spust s kanuji po čisti in topli reki Kolpi je nepozabna izkušnja, ki vsakogar navduši. Poletja v Beli krajini ne predstavlja le reka Kolpa; Bela krajina ponuja tudi čudovita jutranja kolesarjenja, sproščujoče sprehode po učnih poteh krajinskih parkov in ob reki Krupi ter raznolike degustacije lokalnih dobrot. Poletje v Beli krajini je zaznamovano z najstarejšim folklornim festivalom!

Poznaš Jurjevanje?

Letos nas ob 60. letnici čaka pravi spektakel folklornih skupin iz celega sveta.
Poleg folklornega festivala pa lahko poletne večere preživiš v mestnih jedrih, kjer med srednjeveškimi zidovi odmevajo zvoki glasbe in predstav. Imaš rad moderno sceno? Potem vabljen na Črnfest. Poletje pa vsekakor zaključi na Sem'škem placu med 23. in 25. avgustom, kjer se skupaj poslovimo od poletja in vstopamo v barvito jesen.

Barvito praznovanje jeseni

Jesen v Beli krajini prinese barvitost in toplino. Listje prekrije pokrajino s odtenki rumene, rdeče in oranžne, ki padajo na tla med tvojimi kolesarskimi izzivi po daljinski poti Via Bela Krajina. Bela krajina je jeseni raj za fotografe. Vinogradi v okolici sv. Ane so prava instagram točka, na kateri ti bodo zavidali vsi sledilci. Vzpni se na belokranjske hribe in opazuj kako jutranja megla objema belokranjsko pokrajino.

Jesen je čas martinovanj, praznovanja obilja in uživanja v izjemnih vinih.

V Beli krajini imamo radi dobro vino, zato se že pred Martinovim posebna sorta rdečega grozdja spremeni v vino! Mlado vino s svojo svežo aromo jagodičevja se imenuje Mlada Portugalka. V sredini oktobra pa lahko prideš s prijatelji na njej posvečen festival. Končno, v novembru jeseni pobrano grozdje, postrežejo v tekoči obliki. Martinovanja in praznovanja jeseni v Beli krajini ne gre zamuditi, saj se na južni strani Gorjancev pridelujejo in pijejo le najboljša vina. Jesen je tudo za belokranjske kuharje odlična priložnost, da jesenske darove spremenijo v božanske Okuse Bele krajine.

Bela krajina v zimskem sijaju

Zima v Beli krajini ni nič manj čarobna. Smučišče Gače, najjužnejše slovensko smučišče ponuja odlično izkušnjo tako za začetnike kot profesionalce. To manjše smučišče je skriti dragulj na 965 metrih nadmorske višine, ki čaka, da te očara s svojo prekrasno kuliso in raznoliko ponudbo. S skupno 8000 metri prog, smučišče postane sanjska destinacija za ljubitelje zimskih športov. Različni tereni so dosegljivi s pomočjo trosedežnice in petih različnih vlečnic, omogočajo raznolikost in izzive za vse okuse.

Zakaj ne bi preživel novega leta s pogledom nad Belo krajino, opazoval ognjemet in užival v čarobnosti zimskega vzdušja? Številne nastanitve ponujajo vroče vikinške kopeli in jacuzzije, v katerih se lahko sproščaš do onemoglosti. Predstavljaj si naslednje: na silvestrovo sediš v leseni kadi, z brbotajočo vročo vodo, v roki držiš kozarec izbrane belokranjske penine in s sebi ljubo osebo ob polnoči opazuješ ognjemet cele Bele krajine. Mamljivo, kaj ne?

Ne glede na letni čas ima Bela krajina vedno nekaj posebnega za ponuditi. S svojo bogato kulturno dediščino, naravnimi lepotami in raznolikimi aktivnostmi je ta slovenski biser destinacija, ki vas bo očarala skozi vse letne čase. Prihodnost prinaša še več dogodivščin in doživetij, zato si ne dovolite zamuditi tega čudovitega koščka Slovenije.