»Ovo jaje se za ljubav daje!«

Kdo ne pozna tradicionalnih belokranjskih pisanic, ki ogrejejo mnogotera srca ali lanenega prta, ki krasi marsikatero mizo z značilnim belokranjskim vzorcem? Kaj pa ročno pletene tople volnene nogavice ali milo oblečeno v volno? Z doživetjem Belokranjski mojster, se vseh naštetih tradicionalnih obrti sedaj lahko naučite pri izkušenih izdelovalkah. Pot od vajenca do mojstrstva je dolga in zahtevna, a prvi korak lahko naredite z obiskom tematskih delavnic: pisanje pisanic, vezenje, polstenje in kvačkanje. Na dve do tri urni delavnici se boste seznanili z materiali in tehniko izdelovanja ter naredili svoj samostojni izdelek. Za vsako opravljeno delavnico prejmete del nagrade, ki se po obiskanih vseh štirih delavnicah sestavi v praktično darilo.

Izdelovanje pisanic
Izdelovanje pravih belokranjskih pisanic je staro že več kot stoletje. Belokranjske pisanice so bile v preteklosti povezane z velikonočnimi šegami, Danes poznamo pisanke in drsanke predvsem kot mojstrske tradicionalne izdelke, ki so že vrsto desetletij najbolj znan belokranjski spominek.

Vezenje
Vezenje je bilo nekdaj domača oziroma hišna dejavnost, s katero so se ukvarjale ženske na podeželju. Izdelovale so predvsem predmete za uporabo pri vsakdanjem življenju. Platno so v Beli krajini naši predniki izdelovali iz lana in konoplje, ki so ju posejali zgodaj spomladi. V Beli krajini se je od vezilskih tehnik kot nekakšna belokranjska značilnost do danes ohranilo tkaničenje – tehnika vezenja po štetih nitih, ki posnema tkanje. Delavnica vezenja traja približno 2 uri. Izvajalka predstavi vse o domačem platnu, postopku dela, tehniki tkaničenja. Udeleženec na koncu izdelek vzame s sabo.

Polstenje
Polstenje je prijetna aktivnost, pri kateri iz nežne, mehke, tople volnene mikanke z enakomernim ritmičnim gibanjem ustvarjamo naravne in za uporabo zdrave izdelke. Je eden prvih načinov (tehnik) predelave volne za oblačila. Najstarejši dokazi o polstenju so bili najdeni v Turčiji, pred 8500 leti, prvi zapisi o volni pa segajo v čas Babilonije.

Kvačkanje
Udeleženci se bodo naučili osnove kvačkanja ali štrikanja, izdelek si na koncu vzamejo kot spominek. Material (volno, orodje) ima izvajalka s sabo.

CENA VKLJUČUJE:

  • Strokovno vodenje in učenje tehnik posamezne delavnice

  • Končni izdelek, ki si ga obiskovalec vzame kot spominek

  • Pogostitev (Belokranjska pogača in domač sok)

  • Nagrada za uspešno opravljeno delavnico

Delavnice bodo potekale na TIC Črnomelj. Rezervacije so možne prek telefona na TICu ali elektronske pošte (tic.crnomelj@ric-belakrajina.si).
Zaradi specifike priprav posamezne delavnice vas lepo prosimo, če rezervacijo opravite vsaj en dan pred prihodom, da se vodja delavnice lahko ustrezno pripravi.

Podrobno

Cena:

29 EUR odrasli, 18 EUR otroci

Čas trajanja:

2 do 3 ure

Minimalno število udeležencev:

4 oseb

Največje število udeležencev:

8 oseb

Minimalno število udeležencev:

Za manj kot 4 osebe cena po dogovoru

Rezervirajte doživetje

Vaši podatki

Za prikaz vsebine morate omogočiti piškotke.

Belokranjski mojster
Ulica Staneta Rozmana 1, SI-8340 Črnomelj

TIC Črnomelj