Metlika

V Metliko po belokranjske zgodbe in vino

Metlika, majhno mesto na jugovzhodu Slovenije, je prava zakladnica zgodovine, kulture in naravnih lepot. Le streljaj iz Ljubljane, se ta pravljična destinacija razprostira s svojim starim mestnim jedrom, ki nosi brazde burne preteklosti.

Zgodovina Metlike in njenega grba

Poznaš zgodbo metliškega grba z dvema krokarjema na grajskem stolpu?
Staro mestno jedro Metlike ima srednjeveške korenine in ohranja svoj značilen videz. Ozemlje, kjer stoji Metlika, je bilo poseljeno že v prazgodovini in antiki. Metlika, ki se je še v 14 stoletju imenovala Novi trg v Metliki je pred letom 1335 dobila mestne pravice. Med njimi so zlasti pomembne pravica do mestne samouprave, do obzidja, do sejmov.
Leta 1408 se pred Metliko prvič pojavijo Otomani, ki mesto do dobrega izropajo in požgejo, nato pa v naslednjih 170 letih še 15 krat požgejo in opustošijo njeno okolico.
Zgodba iz časa Otomanskih vpadov je vplivala tudi na nastanek grba občine Metlika. Kako gre zgodba?

"V gradu Pungertu je živela grofica, ki je bila trdega srca. Kmetom je jemala žito, vino in živino. Kdor se je upiral, tega so grajski hlapci na ukaz graščakinje zvezali, vrgli v ječo na dno grajskega stolpa, potem pa nanj pozabili, da je umrl od žeje in gladu. Tudi preklinjala je graščakinja s Pungerta. Kadarkoli se je ujezila, je zaklela, da je vse otrpnilo od groze in strahu. Njena kletev je imela posebno moč: vsakdo, kogar je grofica uklela, je pri priči okamenel. V turških časih so Metliko pogosto napadali Turki. Ubogim kmetom so požgali hiše, a gradu Pungertu niso mogli naškoditi. Graščakinja je straži naročila, naj zbudi vse hlapce, če bi se gradu približali Turki. Neko noč pa sta stražarja v grajskem stolpu zaspala in Turki so preplezali grajsko obzidje ter vdrli v grad. Ko je graščakinja spoznala, da so Turki brez brambe zavzeli njen grad, je v silni jezi uklela zaspana stražarja: Prekleta bodita, stražarja zaspanca! Da bi le postala - krokarja! Komaj je zaklela, že se je zgodilo: stražarja sta se spremenila v črna vrana in krakajoč zletela na streho grajskega stolpa. Turki so grad zažali, hudobno graščakinjo pa ubili. Ves Pungart je zgorel, le grajski stolp je sredi ožigov ostal nepoškodovan. In dan in noč sta na njem posedala dva krokarja ter žalostno krakala noč in dan, noč in dan.." (1997 Lojze Zupanc: Deklica in kač in druge pripovedke)

Očarljivi trgi in pomembna imena

Na Mestnem trgu z značilno srednjeveško obliko se nahajajo najpomembnejše stavbe zgodovinskega dela mesta, cerkev sv. Nikolaja, komenda in proštija. Na trgu je rojstna hiša kiparja Alojza Gangla in književnika Engelberta Gangla in prva Narodna čitalnica na Dolenjskem (1865).
Vsekakor pa med obiskom ne gre zamuditi lokalne trgovine Hiše dobrot Bele krajine, ki nudi bogat nabor certificiranih izdelkov Belokranjsko, in izdelke drugih ponudnikov. Kupite lokalna vina, sire, suhe salame, in tudi ročno izdelano deske za narezke in druge predmete in spominke.
Mestni trg se na svojem izhodu zoži in nas pripelje na najobsežnejši mestni prostor.

To je Trg svobode, ki ga na najvišji točki pomola med Obrhom in Bojico zaključuje Metliški grad. Srednjeveške listine ga prvič omenjajo leta 1338, verjetno pa je njegova zasnova precej starejša. V notranjosti grajske stavbe je prostorno dvorišče, ki ga obdajajo arkade. V njem se nahaja Grajska klet Šturm, ter znameniti Belokranjski muzej, v katerem boš našel kar 7000 let staro glineno posodo.
Te zanima belokranjska etnologija? Potem je Belokranjski muzej vse kar iščeš. Življenje Belokranjcev do 20. stoletja, s pisanicami, otirači, ljudskimi nošami in vsakodnevnimi pripomočki so zanimivi za vsakega obiskovalca.
Obišči Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča. V Metliki je bila namreč 18. septembra 1869 ustanovljena Prva požarna bramba na Slovenskem.
Najmlajši trg v starem mestnem jedru je Partizanski trg, saj stoji na območju, ki je bilo v srednjem veku že izven obzidja. Na drugi strani trga je rojstna hiša bratov Navratil.

Poleg cerkve sv. Nikolaja v središču Metlike najdete v Rosalnicah pri Metliki tri gotske cerkve, imenovane Tri fare, zgrajene v začetku 15. stoletja in kasneje barokizirane. Cerkev Žalostne Matere Božje krasijo orgle iz leta 1753, izdelane v delavnici Ioanesa Eisla iz Ljubljane. Tri fare predstavljajo pomemben spomenik Bele krajine in romarsko središče.
Nekaj kilometrov vzhodno se nahaja vas Božakovo, slikovita gručasta vas na vrhu Magdalenske stene, ki se strmo dviguje nad reko Kolpo.
Nedaleč od Kolpe si oglejte letalo DC-3 iz druge svetovne vojne pri vasi Otok, ki služi kot spomenik partizanskemu letališču.
Hrib Kučar v bližini je pomembna arheološka točka, ki ponuja lep razgled na Kolpo in okoliška polja ter Camping Bela krajina.

Romantični steljniki

Belokranjski steljniki so razpoznavni kot značilna kulturna krajina Bele krajine. Z izekavanjem gozda je nastala značilna kulturna krajina, po kateri je Bela krajina tekom zgodovine prepoznavna kot dežela belih brez in steljnikov. Steljniki so kmetijske površine porasle z brezo in s podrastjo orlove praproti in lisičjaka. Steljniki z belimi brezami, ki zaradi specifične rastlinske združbe dopolnjujejo biotsko pestrost Bele krajine, izginjajo zaradi opuščanja rabe stelje za nastilj v hlevih in moderniziranega načina kmetovanja.
Kje jih lahko še vedno najdeš?
Sredi Metlike zavijemo proti Drašičem in že si sredi večjih zaščitenih in zato ohranjenih steljnikih, saj prebivalci Slamne vasi, Boldraža, Vinomerja in Drašičev še uporabljajo suho praprot za nastiljanje živini. Vsako leto steljo na tradicionalni način pokosijo ter jo spravijo v stoge, da se posuši. Poleg Vinomerskih steljnikov so zaščiteni tudi Marindolski steljniki v smeri Vinice.
Breze so poleg kulturne krajne pomembne tudi pri starih spomladanskih šegah. Po starem običaju Belokranjci mladeniča obdajo z mladim brezjem. Kot Zelenega Jurija ga popeljejo med ljudi in tako pozdravijo prihod pomladi. Jurjevanjsko obredje vsako leto pripravi mesto Črnomelj.

TOP 3 dogodki v Metliki

Leto začnemo z "Zaviranjem kola" na Vuzemski ponedeljek. Ne veš kaj je vuzem? Je belokranjska beseda za Veliko noč. Vsak Velikonočni ponedeljek se na metliškem trgu zbere množica ljudi, ki z navdušenjem gledajo nastop folklorne skupine ki ''zavira kolo". Pridi tudi ti!
Meseca maja pa se na trgih odvijaja največji vinski festival v Sloveniji - Vinska vigred. Ljubitelji vina lahko degustirajo najboljše pridelane kapljice, družine z otroki se zabavajo v lunaparku za gradom, nikakor pa ne manjka tudi nastopov različnih glasbenikov.
Oktobra v Metliki poteka festival Mlada portugalka. Mlada portugalka je sorta grozdja, ki zelo hitro dozori in se posledično tudi hitro spremeni v mlado vino.

Za prikaz vsebine morate omogočiti piškotke.

Metlika
Mestni trg 7, SI-8330 Metlika

TIC Metlika

Poglejte si tudi