COVID-19: Vse, kar morate vedeti za zdrave in varne počitnice v Sloveniji

Pri Pečaričevi hiši ima oljarstvo dolgoletno tradicijo. Stari oče Niko je s svojimi brati Martinom, Jožetom in Tonetom prideloval že pred prvo svetovno vojno orehovo olje, ki so ga takrat uporabljali za svetila. Orehova jedrca so stiskali v vinski stiskalnici – preši, saj česa primernejšega niso imeli na razpolago. Nemalokrat so za razsvetljavo uporabljali tudi orehova jedrca: enostavno so jih prižgali, da so razsvetljevala prostor in ko je jedrce zgorelo, so uporabili drugega.

1990. leta so zasadili 350 orehovih dreves in kot podkulturo čez 300 lešnikovih sadik. Dokler se g. Martin ni odločil za lastno stiskalnico, je vozil stiskat orehova in lešnikova jedrca v Nemčijo, kar je bilo zamudno in drago. Zdaj ima samostojno proizvodnjo, ki jo opravlja kot dopolnilno dejavnost na kmetiji. V proizvodnjo različnih vrst olj se je vključila vsa družina, ki sodeluje pri pobiranju plodov, pri čiščenju nasada, sušenju jedrc ter pri stiskanju.

Izdelke prodaja v domači hiši v Drašičih v lični, z etiketami opremljeni embalaži.

Kontakt

Oljarna Pečarič
Drašiči 33, SI-8330 Metlika

Oljarna Pečarič

Spletno mesto uporablja piškotke za statistiko obiska spletne strani. Z uporabno spletnega mesta se strinjate z našo politiko zasebnosti. Preberi več.