Krajinski park Lahinja na območju zgornjega toka reke Lahinje, v osrčju Bele krajine, na relaciji med mestom Črnomelj in Vinico, v vasi Veliki Nerajec vabi ljubitelje narave, geologije, biologije, zgodovine in etnologije. Krajinski park sodi med najmanjše, a izjemno biotsko pestre parke v Sloveniji. Spoznajte dom bobra, plahe vidre, barvitega vodomca in avtohtone želve sklednice ter prostrana rastišča divjih orhidej na stičišču suhega krasa in vode.

Sprostitev v naravi

Gledajte. Vdihnite. Poslušajte.
Ustavite se.
Pod krošnjami parka začutite utrip naravnega rezervata, ki zaradi visokega nivoja talne vode privablja drugačne prebivalce kot suh zakraseli svet ostale Bele krajine.
Če imate srečo in tihe korake lahko opazite bobra ali vidro! Vidite kaj modrega? Vodomec! Veliko barv se prepleta tukaj!
Belino Bele krajine v Krajinskem parku predstavljajo prostrana polja ajde v kontrastu z zelenimi krošnjami, zelenimi strugami, zelenimi izviri.

Bela krajina je v večini zgrajena iz prepustnega apnenca, je področje nizkega krasa, prepredena s številmi ponikalnicami, vrtačami, udornicami, jamami. Krajinski park Lahinja v osrčju Bele krajine je stik med prepustno in neprepustno podlago, po kateri teče lena rečica Laginja, ki se v nižjem toku razvije v pravo zeleno lepotico s številnimi okljuki, na katerih so svoje sledi pustila zgodovinska ljudstva.
Si želite doživeti kraški svet Bele krajine? Potem vas vabimo, da se udeležite Green doživetja:

LAHINJA, KJER SE SREČATA SUHI KRAS IN VODA

Voda. Element, ki daje življenje. Pride v izobilju in naenkrat ponikne. Občudujte reko zeleno Lahinjo, njene pritoke polne življenja in razgiban teren kraškega sveta, poglobite se vase in spoznajte cikličnost življenja. Z izkušenim vodnikom spoznajte avtentično Belo krajino, mistični svet Nerajskih lugov, moč starodavnih napojev in belokranjsko hrano prek malice v kleti Plavčeve domačije.

Pustolovščina za družine

Imate radovednega otroka? Naj vaš mali raziskovalec odkrije pravo pot po Krajinskem parku Lahinja prek pravilnih odgovorov na uganke velikega pesnika Otona Župančiča.
Z zemljevidom in nahrbtnikom se skupaj podajte na samostojno avanturo ob reki Lahinji. Starši boste seveda dobili rešitve, a dovolite, da vaš otrok prevzame kontrolo nad vašim izletom.
Sprehodite se do Nerjaskih lugov, mokrišča sredi kraškega sveta, ki ob zadostni količini dežja poplavijo. Po podestu nad močvirjem se sprehodite do ptičje opazovalnice. Kam vas pot vodi dalje? Naj ostane skrivnost.

Pot je dolga okoli 8 kilometrov, zato se na pot pripravite primerno obuti, opremljeni z malico in vodo. V času poletnih vročin vstop v park ne priporočamo.
Izkoristite raznolikost kraškega sveta za poučen družinski izlet prepleten z literaturo, zgodovino, etnologijo, predvsem pa naravo.

Za prikaz vsebine morate omogočiti piškotke.

Krajinski park Lahinja
Veliki Nerajec 11, 8343 Dragatuš

Krajinski park Lahinja

V osrčju Bele krajine s svojimi posebnostmi preseneča tudi reka Lahinja, ob kateri so nanizani gozdovi, močvirja in vlažni travniki. Zaščiteno območje, ki obsega povirje in 7 kilometrov zgornjega toka reke, je prava zakladnica botaničnih posebnosti. Krajinski park Lahinja je bogat z naravno in kulturno dediščino, kar potrjuje osem varovanih naravnih, šest kulturnih spomenikov ter dva naravna rezervata. V parku so med drugim na ogled Klepčev mlin in žaga venecijanka, cerkvica Vseh svetnikov z »zvonikom na preslico«, info točka parka, belokranjska hisa, Galerija domače in umetnostne obrti.